Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зигмар Габриел и водещи германски политици призоваха Европа към съпротива на политиката на Доналд Тръмп

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският министър на външните работи Зигмар Габриел, както и водещи политици от Социалдемократическата партия и Левицата, призоваха Европа към съпротива на политиката на Доналд Тръмп. Късогледата политика на американския президент поставя под риск мира и сигурността в Европа, заяви той. Днес по-късно Габриел ще обсъди основните предизвикателства пред ЕС с българската си колега Екатерина Захариева.

Който не противостои на политиката на Доналд Тръмп, става негов съучастник. Да ускоряваш промените в климата с намаляване на защитата на околната среда, да продаваш още оръжия в Близкия изток и да решаваш религиозни конфликти по военен, а не по политически път, поставя мира в Европа под заплаха. Това заявява германският външен министър Габриел в интервю за вестник "Франкфуртер Рундшау".

Към думите му се присъединиха и други водещи леви политици. Лидерът на социалдемократите и кандидат за канцлер Мартин Шулц добави: Най-необходимото в този момент е да се опълчим срещу този човек, с всичко онова, което Европа представлява. Европа е най-добрата защита на демокрацията, икономиката и социалната държава, посочи още той.

Какво е бъдещето на ЕС, тепърва ще бъде уточнявано в разговори с политици от общността. Една от първите, които ще имат възможността да споделят мнения с германския външен министър Зигмар Габриел, е българската му колега Екатерина Захариева, която ще разговаря днес с него в Берлин. Тема на разговора са предизвикателствата пред ЕС.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна