Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зоран Заев: Ще обединявам, няма да разделям

Сградата на македонския парламент в Скопие
Снимка: wikipedia.org

Парламентът в съседна Македония е на финалната права да избере ново правителство. След повече от пет месеца след извънредните парламентарни избори в новия кабинет влизат 19 министри. В Скопие ще управлява коалиция от втората политическа сила Социалдемократичен съюз на премиера Зоран Заев и две албански партии, които заедно имат крехко мнозинство от 62 депутати в 120-членния парламент.

Гласуването трябва да приключи до утре в полунощ. В управлението на Македония, като коалиционни партньори на социалдемократите, влизат Демократическият съюз за интеграция на Али Ахмети и Албанският алианс на Зиядин Села. Председателят на парламента Талат Джафери откри днешното заседание на албански език, като добави, че все пак ще ръководи заседанията на македонски. Именно езиковият спор беше в дъното на "кървавия четвъртък" на 27-и април, когато демонстранти нахлуха в парламента, протестирайки срещу обещанието на бъдещия премиер Зоран Заев да обяви албанският език за втори официален език в страната.

Ще обединявам, няма да разделям. Ще свързвам, няма да разделям, обеща в днешното си обръщение към депутатите Заев. Той бе категоричен, че в страната предстоят дълбоки реформи. Новото реформаторско правителство ще се фокусира върху три основни теми: икономика, стабилни професионални институции и справедливост за всички, пълна интеграция на Република Македония в ЕС и НАТО, обяви Заев от парламентарната трибуна.

За геополитически привкус преди гласуването на новото правителство в Скопие се погрижи и разследване на сръбското издание "Крик". Според публикацията, един от доверениците на сръбския премиер и бъдещ президент Александър Вучич е автор на медийната стратегия на вече бившия македонски премиер Никола Груевски в защита на руските интереси в региона. Сръбското издание се позовава на документи от македонското контраразузнаване, доказващи мощна проруска медийна пропаганда на Балканите. Целта е била да се подкрепя руската политика и Груевски, но и да се води битка срещу членството на Македония в НАТО, се казва в журналистическото разследване. Цитирани са подслушани разговори, което пък от своя страна възмути бъдещия сръбски президент Вучич. Той нарече "срамно" оповестяването на разговорите на сръбските агенти в Скопие и неговия доверен депутат.

Междувременно сръбската информационна агенция Танюг дъобщи, че външното министерство в Белград е извикало на разговор посланичката на Македония Вера Йовановска Типко.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени