Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: Мария Пеева

Водеща тема за част от печатните издания е  дискусията "Европа отново на път", която "събра премиера Бойко Борисов с неговите предшественици - Симеон Сакскобугротски и Сергей Станишев", както отбелязва вестник "Стандарт". Изданието  акцентира върху две от исканията на българския премиер - "Европаспорти за всички от Балканите" и за обща европейска армия. "За да има надеждна отбрана и да се спестяват пари", добавя "Телеграф". "Кабинетът ще натиска за влизане във валутния съюз", допълва "Труд".  Премиерът допусна държавно участие в изграждането на АЕЦ "Белене", извежда от дискусията "Капитал дейли", а вестник "24 часа" добавя, че и "Черно море става тема на българското председателство".
"Гръцкият собственик на Шератон купува втори хотел в София", извеждат начело в "Капитал Дейли". Промяната идва в навечерието на председателството ни на Съвета на ЕС, което ще осигури силна заетост и по-високи цени на хотелите в столицата, коментира специализираното издание.
След петия ден от поредната стачка, спряха концесията на мина "Оброчище", пише вестник "Труд" по другата водеща тема за печата. "Заради куп нарушения енергийното министерство прекрати договора за добив на манганови руди", уточнява  "Стандарт". "Костов тайно приватизирал "Оброчище", пише "Телеграф", който при проверка е установил, че през 1997-а  най-богатото находище на манганова мина в Европа е било "дадено на безценица". "Манган от "Оброчище" отива в Черно море", подчертава вестник "Дума", като разказва за пътя на отпадните води от хвостохранилището на мината. 
Шефове наемат на работа само срещу бележка от Камарата на частните съдебни изпълнители, алармира вестник "Монитор". Уволняват подчинени със запори, защото вдигали харчовете им за счетоводство, разказва  изданието. 
МОН тества училищната реформа с извънредни матури, извежда на първа страница "СЕГА". Изпитът ще покаже дали децата от 5-и клас могат да се образоват и без учебници, допълва изданието. Неочакваният изпит възбуди духовете, подчертават от "Дума", като уточняват, че "той е само за МОН, оценките няма да се вписват в бележниците". "Над 80 седмокласници със 100 точки по математика", четем на страниците на "Монитор", но и, цитирам, "без пълни отличници на мини-матурата по български".
Мафията се крие зад децата, предупреждава вестник "Земя". Каналджии вече наемат непълнолетни да им вършат работата, тъй като знаят, че те не носят отговорност, уточнява изданието. Доказателство за това е случаят със загиналите нелегални мигранти на АМ "Тракия", превозвани от непълнолетен шофьор. Роднините му разказват пред "24 часа",  че "18-годишен циганин бил посредник в канала за бежанци". 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени