Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мендерес Кунгюн осъди България заради отказ да регистрира неправителствена организация

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Мендерес Кунгюн осъди България в Европейския съд по правата на човека в Страсбург, заради отказа на Пловдивския окръжен съд да регистрира неправителствената организация „Национално турско обединение“ през 2006 година. 

Делото „Кунгюн срещу България“ беше заведено през 2008 година, а решението на съда излезе днес, съобщи специално за БНР председателят на сдружението Кунгюн. 
В мотивите на Пловдивския окръжен съд към решението от 20 юни 2006 година е записано, че Националното турско обединение се противопоставя на единството на българската нация и представлява опасност за националната сигурност. 
Според Съда в Страсбург отказът за регистрация на сдружение на 50 български турци и мюсюлмани е нарушение на член 11 и член 14 от Европейската конвенция за правата на човека, свързани с правото на сдружаване, основано на малцинствена принадлежност.
Мендерес Кунгюн е удовлетворен от решението на съда, защото нито една от целите на сдружението ни не надхвърля рамките на свободата на сдружаване и изразяване както те са формулирани в нашата конституция и в международното право
В жалбата на Кунгюн няма материален иск към българската държава.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна