Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джеймс Коми: Администрацията на Тръмп избра да опозори мен и ФБР

Снимка: БГНЕС

На изслушване пред комисията по разузнаване в Сената бившият директор на ФБР Джеймс Коми обвини Белият дом, че е излъгал американската общественост, като е обосновал уволнението му с проблеми в разследващата агенция. В първото си публично изявление след освобождаването му на 9 май Коми посочи: Администрацията на Тръмп избра да опозори мен и по-важното - ФБР, като каза, че организацията е в хаос, че е зле ръководена, че служителите са загубили доверие в ръководството. Това бяха чисто и просто лъжи.

Коми призна, че няма съмнение, че Русия се е намесила в предизборната кампания в Съединените щати миналата година. Той също смята, че президентът Доналд Тръмп го е уволнил заради разследването на ФБР по въпроса, защото самият президент го е казвал по телевизията. В писмени показания преди изслушването си днес бившият директор на бюрото посочи, че Тръмп е поискал ФБР да прекрати разследването срещу бившия съветник по националната сигурност Майкъл Флин, който се оказа, че не е разкрил контактите си с руски представители през предизборната кампания. Специалният прокурор Робърт Мълър, който оглавява независимо разследване за намесата на Русия, обаче ще прецени дали това е бил опит за възпрепятстване на правосъдието, уточни Коми: Не мисля, че аз трябва да кажа дали разговорът, който имах с президента е бил опит да се попречи на правосъдието. Приех го като много притеснително нещо. Заключенията за него ще бъдат нещо, за което съм сигурен, че ще работи специалният прокурор, за да се опита да определи какви са били намеренията и дали това е престъпление.

Коми обясни също защо е решил, че трябва да си води записки за разговорите с Доналд Тръмп: Бях искрено притеснен, че той може да излъже за естеството на срещата ни. Затова прецених, че е важно да я документирам.

Тръмп отрича да се е опитвал да повлияе на Коми за каквито и да било разследвания.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна