Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Строежът на националното хранилище за ниско- и среднорадиоактивни отпадъци може да започне още другия месец

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Строежът на националното хранилище за ниско- и среднорадиоактивни отпадъци може да започне още другия месец. Първият етап от изграждането му ще струва 72 милиона евро, каза изпълнителният директор на Държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци" Дилян Петров:

Първият етап включва административни сгради и всички съоръжения, необходими за функционирането на това хранилище. България се пребори да няма съфинансиране от страна на българските фондове. Тоест този етап се прави изцяло със средства на Европейската банка за възстановяване и развитие. 

Първата копка ще я направим, когато минат институционалните срокове и евентуално обжалване от институции. Те са в рамките на две седмици от публикуването в Държавен вестник.

До месеци ще заработят цехът за намаляване размера на радиоактивните отпадъци и плазмотронът. Чрез изгаряне в тях, обемът на отпадъците ще се намали до 80 процента.

Международният фонд "Козлодуй" отпусна над 140 милиона лева за изграждане на хранилището, което ще се строи от германско-български консорциум. Очаква се то да влезе в експлоатация през 2021 г. Планирано е да се запълва в следващите 60 години. 

Проектът ще даде тласък на процеса по извеждане от експлоатация на спрените ядрени блокове на АЕЦ "Козлодуй".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна