Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания все още може да се оттегли от преговорите с ЕС, без да има споразумение

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският министър Дейвид Дейвис, отговарящ за Брекзит, заяви в понеделник, че Великобритания все още може да се оттегли от преговорите с Европейския съюз, без да бъде постигнато споразумение и подчерта, че е важно да се запази тази възможност на старта на самите преговори по отношение на условията за излизане Обединеното кралство от единния европейски блок.

Дейвис посочи, че правителството разглежда планове за извънредни ситуации, включващи напускане на Съюза без споразумение, и че това представлява важна опция, целяща да бъде постигната най-добра сделка за Великобритания.

Ако отидете на преговори, без възможност да си тръгнете от тях, тогава ще имате лош изход от тези преговори, заяви той пред радио Би Би Си, добавяйки обаче, че очаква Великобритания да е способна да постигне споразумение с ЕС.

Европейските държави - членки имат свои собствени интереси, затова е важно да имаме подобна възможност, ако се стигне до нея, макар че не мисля, че ще се стигне до това, да можем да напуснем преговорите, каза Дейвид Дейвис.

Трябва да се има предвид, че британската управляваща Консервативна партия загуби неочаквано парламентарното си мнозинство на изборите през миналата седмица, отслабвайки преговорните позиции на премиера на страната Тереза ​​Май само няколко дни преди официалното началото на преговорите за Брекзит, които по план трябва да стартират на 19-и юни.

В същото си интервю за радио Би Би Си Дейвид Дейвис каза, че европейските граждани не трябва да се тревожат за бъдещите си права, тъй като той се надява, че ще бъде постигнато бързо споразумение след началото на преговорите, стартиращи през следващата седмица. Той добави, че ще присъства на подробни дискусии относно развода на Великобритания с Европейския съюз, докато министър-председателят Тереза Май ще провежда "големите преговори" с другите европейски лидери.

Има хора, които се притесняват, че няма да могат да останат тук, във Великобритания, като в същото време има британци, живеещи например в Испания, които се опасяват, че няма да могат да останат там. Подобни тревоги са ненужни и не трябва да ги има, но ние искаме да се уверим, че ще се справим с този въпрос възможно най-скоро, каза Дейвис.

Според него парите за т.нар. "развод", както и въпроси, свързани със Северна Ирландия, също ще бъдат включени в дневния ред в самото начало на разговорите за Брекзит.

В друго свое интервю за телевизия ITV, министърът подкрепи премиера Тереза Май, заявявайки, че твърденията на бившия финансов министър Джордж Озбърн, че тя вече е "ходещ мъртвец" са били погрешни и егоистични.

Смятам, че е невероятно егоистично партията на торите да се занимава с такива неща. Нашата работа е да продължаваме да управляваме страната, посочи Дейвид Дейвис.

Министърът, отговарящ за Брекзит, потвърди, че преговорите с ЕС ще стартират през следващата седмица, но може би не както е по план в понеделник (19-и юни), а малко по-късно. Само няколко часа по-рано обаче в интервюто си за радио Би Би Си той заяви, че ще участва на стартиращите на 19-и юни преговори за Брекзит.

Той също така посочи, че Великобритания ще поеме контрол над собствените си граници, което ще ни изведе извън единния европейски пазар. Това негово изказване сякаш потвърждава, че и новото британско правителство ще настоява за т.нар. "твърд" Брекзит, въпреки че след изненадващите резултати от парламентарните избори започна да се говори за "по-мека" позиция на предстоящите преговори с ЕС.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени