Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дойче банк ще плати съдебен иск за 170 млн. долара във връзка със скандала за мaнипулиране на Euribor

Дойче банка  ще трябва да плати 170 млн. долара, за да уреди инвеститорски съдебен иск, според който се твърди, че водещият немски кредитори е действал съвместно с други големи банки при манипулиране на нивата на междубанковия лихвен процент в евро, известен като Euribor, съобщава "Уолстрийт Джърнъл".

Споразумението е било заведено в понеделник в районния съд на САЩ в Манхатън. Съгласие за подобно споразумение постигнаха и други известни банки като Barclays PLC - за 94 млн. долара и HSBC Holdings PLC - на стойност 45 млн. долара.

Euribor е показател, който помага при определянето на лихвените проценти на банкови заеми за трилиони долари, включващи всякакви финансови инструменти от ипотеки до корпоративни кредити и деривати. Преди време инвеститори обвиниха редица банки в манипулиране на финансови продукти, базирани на Euribor.

Споразумението, постигнато от Дойче банк, има за цел да бъдат избегнати по-нататъшни подобни съдебни производства. Говорител на най-голямата германска банка отказа да коментира новината.

Трябва да се има предвид, че водещият немски кредитори вече плати милиарди долари, за да разреши няколко големи съдебни производства, свързани с различни твърдения за некоректни търговски практики.

Акциите на Дойче банк поскъпват с около 1% след новината за постигнатото извънсъдебно споразумение. В същото време и акциите на Royal Bank of Scotland нараства с 2% след информация, че големият британски кредитор е в напреднали преговори за постигане на споразумение с американския регулатор относно обвинения за продажби на нейни клиенти на т.нар. "токсични" ипотечни облигации.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна