Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иво Върбанов за албума с творби от Димитър Ненов: Получихме положителни оценки от британската критика

Снимка: ivo-varbanov.com

Преди дни във Великобритания излезе албум с произведения за пиано и оркестър от българския композитор Димитър Ненов, записани от Иво Върбанов и Royal Scottish National Orchestra, диригент Емил Табаков. Последва и българската премиера – представяне на диска в рамките на „Софийски музикални седмици“.

Иво Върбанов е български пианист, който от години е свързал името си с музикалната култура на Великобритания. Произведенията, които е подбрал в този албум, са Концерт за пиано и оркестър и клавирна Балада №2. За Радио България изпълнителят сподели, че повече от десет години мечтае да направи тези записи, но различни житейски обстоятелства са му попречили. След сериозно боледуване Иво се завърна на музикалната сцена през 2013 г. и оттогава подготвя този проект. Записите са осъществени през януари 2016 г. Следват недоразумения с музикалната къща, поела ангажимент за издаването им. В крайна сметка, авторитетната звукозаписна компания Hyperion Records се заема с това. Непременно трябва да припомним и един не много приятен факт – музиката на Димитър Ненов, ценена и обичана от специалистите, е почти непозната сред по-широката аудитория у нас. Изключително талантлив и образован човек, Ненов е завършил архитектура в Дрезден през 20-те години на м.в. Паралелно учи и музика, а висшето си образование като пианист ще завърши по-късно в Болоня. Творчеството му не е голямо като обем, но е знаково за епохата, в която съзрява националната ни композиторска школа. Още като студент в Дрезден Димитър Ненов се издържа като пианист в кино, корепетитор и т.н. След като работи няколко години като архитект в родината си, той решава да се отдаде изцяло на музиката. Изнесъл е стотици концерти в Германия, Австрия, Италия, Чехия, Полша, Унгария и др. Сред най-забележителните му творби е и Концертът за пиано. Иво Върбанов разказва за записите, които ви представяме:

Процесът на работа беше на високо професионално ниво – и от страна на оркестъра и диригента, и от страна на тонрежисьора, както и на продуцента Мартин Георгиев (диригент и композитор, Мартин от години живее в Англия, работи в Ковънт Гардън). Излязоха първите няколко критики за компактдиска, които са положителни, но предпазливи. Тъй като нямат с какво да сравнят самия запис, повечето рецензии се превръщат в представяне на Димитър Ненов – кой е, откъде е, какви композиции е оставил. За мен това е една правилна първа стъпка в посока популяризиране на творчеството му. Интерпретацията на произведенията почти не се коментира в статиите. Току-що излезе отзив от BBC Music Magazine. Албумът е оценен с 5 от 5 звезди като запис и качество на продукта и 4 от 5 звезди за изпълнение. Мисля, че и четирите звезди са доста добър резултат.

За да бъдат осъществени записите, Иво Върбанов е отпечатал партитурите и оркестровите щимове, извършил е нелека предварителна подготовка. Всичко това той върши едновременно с още две основни занимания.

Имам хоби, което се превърна във втори живот – разказва още пианистът. – Имам лозя в България и произвеждам вино. Това е нещо различно, но в същото време – и близко до музиката. Фактът, че е различно ми помага много. Както е казвал Шостакович, всеки, който прави нещо сериозно като професия, трябва да има и едно сериозно хоби. Освен това със съпругата ми имаме звукозаписна компания. Вече сме реализирали десетина записа, планираме някои неща да бъдат издадени. Разпространяваме продукцията си в двадесетина страни. Имам проект с творби на Любомир Пипков – камерни произведения за пиано, цигулка и виолончело, които изпълнявам с двама полски колеги Ще ги запишем догодина за най-престижната полска звукозаписна къща. Бих искал да запиша и някои от песните на Димитър Ненов за глас и пиано, негови клавирни творби… Върху това работя сега.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна