Цачева е оптимист, че България ще изпълни всички 17 препоръки за реформи до следващия доклад на ЕК

Цецка Цачева
БГНЕС
Министърът на правосъдието Цецка Цачева изрази оптимизъм, че до следващия доклад на Европейската комисия през декември, България ще изпълни всички 17 препоръки за реформи. Цачева отговори на въпроса на БНР в Брюксел преди срещата си със заместник генералния секретар на Еврокомисията Параскеви Миху, която отговаря за Механизма за сътрудничество и проверка:

Има известно забавяне по отношение на съдебната и прокурорска карта с оглед намаляване тежестта, разтоварване на някои от най-натоварените съдилища. Резултатите, които са постигнати до момента за първото полугодие, за мен е възможно да се случат и останалите. В момента в министерството активно се работи по антикорупционното законодателство. Поела съм ангажимент септември законопроектът да бъде за дебат в пленарна зала.

Цачева повтори желанието на българското правителство механизмът с докладите за корупцията и престъпността да бъде премахнат в края на 2018 г.

Още от категорията
Матеуш Моравецки

Полша очаква идната седмица ЕК да даде ход на наказателната процедура заради спорната съдебна реформа

Новият министър-председател на Полша заяви, че очаква Европейската комисия да даде през идната седмица ход на наказателна процедура срещу страната му заради спорната съдебна реформа. Премиерът Матеуш Моравецки се изказа малко преди срещата си с председателя на Комисията Жан-Клод Юнкер в Брюксел.  Наказателната процедура срещу Варшава може да..

публикувано на 14.12.17 в 18:55
Еманюел Макрон

Еманюел Макрон: Обсъждаме темата за бежанците, необходима е политика за сигурност и развитие

На последния за тази година Европейски съвет лидерите ще обсъждат миграцията, сътрудничеството в отбраната, реформата на Еврозоната и Брекзит. България е представена от премиера Бойко Борисов . Преди началото на срещата президентът на Франция Еманюел Макрон заяви, че темата за бежанците и мигрантите ще бъде обсъждана, без обаче да се правят..

публикувано на 14.12.17 в 18:50

Кирил Ананиев: Ако иновативно лекарство се прилага в девет страни от ЕС, ние ще бъдем десетата

Нито един български пациент няма да остане без лечение, дори ако става дума за нови медикаменти. Това увери , малко по-късно, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев пред парламентарната комисия по здравеопазване. Той пое ангажимент - ако въпросното ново лекарство е признато в поне 1/3 от държавите, да предложи законова промяна - медикаментът да се..

публикувано на 14.12.17 в 18:35
Даниела Дариткова

Дариткова: Пациентските организации истеризират ситуацията, мораториумът гарантира функционирането на здравеопазването

Правата на лечение на онкоболните в България не са застрашени от наложения мораториум върху заплащането за нови лекарствени терапии. Мораториумът е нужен, за да се гарантира функционирането на болниците и да се спре изтичането на лекари от България.  Това заяви в интервю за предаването „Нещо повече“ председателят на здравната комисия в..

публикувано на 14.12.17 в 18:23

Македонският парламент ще ратифицира договора за добросъседство с България през януари

Парламентът на Македония ще ратифицира Договора за добросъседство и приятелство с България през януари догодина, съобщи председателят му Талат Джафери, цитиран от агенция БГНЕС след среща в Скопие с българския вицепрезидент Илияна Йотова .  Ратификацията трябваше да стане факт този месец, но се забавя заради оставката на Никола Груевски от..

публикувано на 14.12.17 в 18:19
Малина Крумова

Малина Крумова: Нуждите на ВиК - сектора са много по-големи от наличните европейски средства

В и К отрасълът е изключително тежък, защото е свързан с изграждане и поддръжка на огромна инфраструктура. Само каналите и водопроводите на територията на страната са над 90 000 километра. Тази инфраструктура дълго време не е била адекватно финансирана, тъй като от 90-а година се гледа социално на цената, което не оставя достатъчно средства за..

публикувано на 14.12.17 в 16:51

Доналд Туск: Проблемът за миграцията разделя ЕС и затова още по-усилено трябва да работим за нашето единство

Проблемът с миграцията разделя Европейския съюз, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск  преди началото на лидерската среща в Брюксел:  Когато става дума за миграция, то това е разделение между Изтока и Запада и е съпроводено от емоции. Това прави трудно дори намирането на общ език и разумни аргументи за този дебат. Затова трябва да..

публикувано на 14.12.17 в 16:28