Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Собствениците на земи в "Бедечка" ще се обезщетяват с държавни имоти

| обновено на 19.06.17 в 17:30
Снимка: БГНЕС
Бъдещето на парк "Бедечка" е било обсъдено на среща между премиера Бойко Борисов и кмета на Стара Загора Живко Тодоров. Решено е да продължи процедурата за промяна на Общия устройствен план на града, за да може паркът да се запази. Собствениците на земи ще бъдат обезщетени с равностойни терени – общинска или държавна собственост.

Единствената законова процедура, която позволява запазването на парка, е след промяната на Общия устройствен план да се отчуждят имотите в границите му, а на собствениците им да бъдат предложени равностойни терени след оценка на всеки един имот. И единственото алтернативно решение, твърди кметът, без да се харчат средства от общинския бюджет. От областната управа вече са предложили списък с имоти с отпаднало предназначение, предимно собственост на Министерството на отбраната.

Областният управител Гергана Микова коментира на специалната пресконференция, че избраният вариант устройва всички страни и не ощетява никого. В ранния следобед кметът е провел първата си среща със собствениците на земи. Терените, които ще им бъдат предложени, са в рамките на града, имат изградена инфраструктура и позволяват строителство.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна