Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Иванов: След пет години България ще има напълно либерализиран енергиен пазар

| обновено на 20.06.17 в 13:05
Снимка: БГНЕС

След пет години страната ни ще има напълно либерализиран енергиен пазар. Това съобщи председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ Иван Иванов по време на дискусия, посветена на енергетиката и климатичните промени:

На първо място е необходимо Народното събрание да гласува съществени промени в Закона за енергетиката, смяна на статута на единствения купувач, в лицето на обществения доставчик НЕК. До края на 2018-а година е достатъчен период небитовите потребители на регулиран пазар да излязат на свободния пазар, а петгодишният период, до края на 2021-ва година, да бъде либерализиран пазарът и за всички битови потребители.


Процесът на либерализацията ще гарантира предсказуем пазар, устойчива среда и финансово стабилни компании без обаче да се забравят и енергийно уязвимите потребители, подчерта Иванов. Правилата трябва да са прозрачни, а участниците равнопоставени, посочи още той. От името на работодателите, председателят на Търговско-промишлената палата Цветан Симеонов припомни, че българската индустрия е една от най-енергоемките:

Преди 4-5 години България от страна, която беше в петицата на страните с най-ниска цена на електричеството, сега остана в тази класация само за гражданите и сега България е в първата петица в ЕС по цена на тока, имам предвид висока.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна