Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: Мария Пеева
"България е мащеха за своите безценни билки", пише днес Труд. Изнасяме 80 процента от лечебните растения. 700 са видовете билки у нас. Работещите в бранша настояват да се въведе, по подобие на ловния билет, билкарски билет, както и стимули за преработвателите на билки.

По повод хладните юнски дни Телеграф помества прогноза на Роман Вилфанд, учен, директор на руския хидрометеоцентър: "Идват десет години арктически студ". Той коментира, че е настъпила промяна в циркулацията на въздушни маси. Все по-рядко ще имаме нормални средни температури, все по-често ще се редуват дъждовни със сухи периоди, температурите ще са в двете крайности.

"България издаде дълг с почти нулева доходност", пише Капитал дейли. Печеливши са държавата и данъкоплатците, тъй като ще има по-малко разходи за бюджета по новия дълг, пояснява вестникът. На практика в понеделник е достигнато най-ниското равнище за български държавен дълг в историята.

Вестник 19 минути акцентира върху друга тема от работата на Министерството на финансите – обществена поръчка на стойност 30 милиона лева за вече платени, според вестника, самолетни билети за администрацията. Според изданието фирмата, която получава поръчката, неведнъж е доказвала, че не заслужава доверието на държавата, защото не се е справяла по няколко договора с различни ведомства.

Общинари от Червен бряг се уредили с безплатно саниране, съобщава вестник Сега. Регионалното министерство е представило случая на Комисията за конфликт на интереси.

Всички вестници пишат за изслушването на кандидата ни за еврокомисар Мария Габриел от евродепутати.
Стандарт цитира призива ѝ: "Да се обединим срещу омразата в нета". "Мария Габриел убедителна на теста за еврокомисар", констатира 24 часа. "Мария Габриел заложи на киберсигурността", коментира Монитор.

Посещението на премиера на Македония Зоран Заев и срещата му с нашия премиер Бойко Борисов е другата обща тема в днешните централни вестници. "Честваме с Македония Илинденското въстание", информира Стандарт.

24 часа окачествява резултатите от срещата на двамата премиери като пробив, а Монитор добавя, че ще подпишем договора за добросъседство, нещо, което очакваме от години.

Земя и Дума излизат с водещи заглавия, съответно, "Владимир Путин ще посети България" и "Путин идва в България по покана на Радев". Повод е 140-ата годишнина от Освобождението на страната ни от Османско владичество. И двамата президенти са единодушни, че отношенията между двете страни не трябва да бъдат политизирани, пишат двете опозиционни издания.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна