Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Републиканците печелят ключови избори в американския щат Джорджия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В напрегнати избори в щата Джорджия, които се приемаха за политически тест за президента Доналд Тръмп, републиканецът Керън Хендъл успя да победи демократа Джон Осиф. Телевизия Ен Би Си съобщава, че при над 99% обработка на резултатите Хендъл получава 53% от вота.

Изборите в Шести конгресен район в Джорджия бяха следени внимателно от цялата страна. Демократите очакваха победа за техния кандидат, която да изпрати ясен сигнал до президента Доналд Тръмп и контролирания от републиканците Конгрес. Те се надяваха да вдъхнат доверие на базата си и в същото време да отбележат първи значителен удар върху Тръмп с победа в район, който в продължение на близо четири десетилетия е бил, и след вота във вторник продължава да бъде, държан от републиканци.

Сега загубата за демократите става поредната след скорошни подобни резултати в Канзас и Монтана и дава надежди на републиканците за предстоящия следващата година междинен вот.

В Джорджия до избори се стигна след овакантяване на място от конгресмена Том Прайс. Прайс се присъедини към екипа на Тръмп в ролята на секретар по здравеопазването. Надпреварата започна през февруари, когато се включиха 18 кандидати, 11 от които републиканци. Това е най-скъпата кампания за Конгрес в историята. Общата инвестиция за всички кандидати е надминала 50 милиона долара. На първия тур през април Джон Ософ бе първи, но събра под 50 процента и така трябваше да се яви на балотаж.

Извънредни избори във вторник имаше и в Южна Каролина. И там победата бе за представителя на републиканците – Ралф Норман. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна