Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма жертви при опита за атентат на гарата в Брюксел, терористът е ликвидиран

| обновено на 21.06.17 в 11:33
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Белгийските сили за сигурност са идентифицирали мъжа, който снощи взриви експлозив на гарата в центъра на Брюксел. Той беше застрелян от силите на реда, без да причини цивилни жертви.

Премиерът Шарл Мишел свика извънредно заседание на Съвета за сигурност заради случая. Брюксел е в повишена степен на терористична опасност вече втора година.

Нападателят е на 37 години и е от печално известния квартал на Брюксел "Моленбек Сен Жан". Там живееха и повечето от ислямистките терористи - последователи на ИДИЛ, които извършиха убийства през ноември в Париж и миналия март в белгийската столица. Въпреки това убитият снощи мъж не е бил в списъците за наблюдение на службите по антитероризъм, но е бил известен на полицията с друга криминална дейност.

В интервю за обществената телевизия вътрешният министър Ян Ямбон даде да се разбере, че атентаторът не е успял да причини много по-големи щети:

Голямата експлозия не се случи. Знаейки какъв експлозив носеше терористът, най-лошото беше предотвратено.

Министърът не уточни количеството тротилов еквивалент в чантата на атентатора, като остави детайлите на федералната прокуратура. Ямбон изрази задоволство, че белгийското правителство е решило да остави армията да патрулира в Брюксел вече втора година:

Всичките ни мерки целят осуетяването на точно такъв тип атаки и снощи показахме, че системата работи.

В момента тече операция на службите и обиск на адрес в квартала "Моленбек", вероятно свързан със заподозрения, съобщи изданието "Дерниер Йор", позовавайки се на свой полицейски източник. 

Влаковете отново се движат нормално и спират на централната гара в столицата, а обстановката в града е спокойна в очакване на срещата на високо равнище на 28-те държавни лидери от ЕС в четвъртък и петък.

Свидетел на случилото се бил Никола ван Херевегел, служител на белгийските железници:

Слизах по главното стълбище, за да стигна до перона, когато видях някой, който крещеше всички онези думи на джихадистите. В един момент извика "Аллах е велик" и тогава се взриви. В този момент в близост до него имаше хора, но експлозията очевидно не беше толкова силна. Все пак тя ме изненада заради ударната вълна, която почувствах.

Тогава военните открили огън и атентаторът бил убит.

Случаят е окачествен като терористичен акт, обяви говорителят на федералната прокуратура Ерик Ван Дер Сипт.

Гарата е била евакуирана почти незабавно, разказа представителят на компанията - оператор Арно Рейман

Получихме обаждане от един машинист, че хора в паника прекосяват релсите и тази паника е обхванала цялата гара. Става дума не за хиляди, а само за стотина пътници. Незабавно спряхме целия трафик.

Освен около гарата районът беше ограничен и на централния площад в Брюксел, който е основна туристическа дестинация. Властите обявиха, че ситуацията е под контрол и няма нужда от повишаване на степента на терористична заплаха. От Парижките атентати през ноември 2015 година насам Брюксел е на предпоследната 3-та степен.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна