Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КНСБ обсъжда на конференция доходите и условията на труд в леката промишленост

| обновено на 21.06.17 в 09:13
Снимка: БГНЕС
Работещите в леката промишленост у нас получават по-малко от работниците в Азия. А в Азия, обикновено, заплатите са сред най-ниските в света, посочва КНСБ в свое проучване. Доходите и условията на труд в бранша са тема на конференция, която синдикатът организира в София.

По време на конференцията ще бъдат представени отделни казуси на работници и работодатели от големи и по-малки предприятия, както и данни за средното заплащане в бранша. Форумът ще събере представители на най-големите компании в сектора, на регионалните синдикални организации от леката промишленост, както и на държавните институции, Главната инспекция по труда, Националния осигурителен институт, Министерството на труда и социалната политика и Министерството на икономиката.

Цветелина Милчалиева от Федерацията на работещите в леката промишленост към синдиката подчерта, че чистата средна заплата в този сектор е 600 лева.

Има, за съжаление, доста фирми в сивия сектор и това един от бичовете всъщност за промишлеността. Най-вече се съсредоточаваме върху въпроса със заплащането, тъй като вече повече от 10 години се запазва едно съотношение на средната работна заплата спрямо средната работна за страната между 57-58 процента, но един от най-сложните проблеми всъщност е липсата на работна ръка и това как да я задържим в България и в промишлеността.

По думите ѝ трябва да се преосмисли схващането, че ниското заплащане повишава конкурентоспособността.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна