Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КНСБ: Няколкостотин хиляди души в България работят в сивата икономика

| обновено на 21.06.17 в 15:05
Снимка: БГНЕС

Около 30 милиарда лева годишно произвежда сивата икономика, по данни на КНСБ. Синдикатът ще сезира главния прокурор за нелоялни практики и конкретни фирми в сивия сектор, съобщи президентът на синдиката Пламен Димитров.

Няколкостотин хиляди души в България работят в сивата икономика, сочат данни на КНСБ. 

Това не значи, че работят само в сивия сектор. Има случаи, когато работят "на светло" и доработват в сивия сектор на втори договор, или без договор изобщо, или пък договор, който е на минимален доход, или е на 4 часа. Хиляди варианти има на нарушаване на правата на хората и оттам на фиска, и на техните осигурителни права, естествено, и данъчните приходи.


Тези нарушения са честа практика в шивашката индустрия, което беше повод за дискусия с бранша. Радина Банкова от Асоциацията на производителите и износителите на текстил и облекло не отрече: 

Най-вероятно такива практики има. Обикновено обаче, когато се коментират тези неща, никога не става дума за кого точно става въпрос, защото тези фирми имат конкретни имена и сивата част на сектора, за която вие де  факто говорите, да намалее в максимална степен, което е въпрос на определени административни регулации.

Затова след криминализирането на осигурителната измама, от КНСБ ще сезират главния прокурор за конкретни фирми.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна