Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КНСБ настоява неизплащането на заплати да се криминализира

Снимка: БГНЕС

КНСБ настоява временната комисия в Народното събрание, която проучва проблема с неплащането на работни заплати, да излезе с конкретни решения преди лятната ваканция. 

Синдикалистите очакват тя да препоръча неизплащането на заплати да се криминализира, както е с неплащането на осигуровки. 
В Благоевград президентът на КНСБ, Пламен Димитров, коментира проблема с опасно ниските нива на работните заплати в България. 
Все по-острият дефицит на кадри  на българския трудов пазар е сериозно основание за увеличаване на заплатите на всички нива, категоричен беше синдикалният лидер:
Очевидно е, че има икономическа реалност, според нас, която определя по-високи възможности за увеличение на доходите, т.е. икономиката произвежда повече, отколкото ние получаваме.
На въпрос на "Хоризонт" има ли опасност от скъсяване на дистанцията между минималната заплата, която расте с по-бързи темпове, и останалите, Димитров отговори:
Минималната заплата няма да спрем да искаме да се увеличава, но със същия темп, даже и с по-голям вече трябва да бъде, за да разкъсаме тая смачкана вече скала на доходите. Затова ние говорим, ако минималната скача с 50 лв., всяка заплата трябва да се качва със 100 лева.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна