Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Каракачанов предлага удължаване на срока за модернизация на българската армия до 2029 година

Красимир Каракачанов
Снимка: БГНЕС

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов е внесъл в Министерския съвет предложението за удължаване на срока за модернизацията на българската армия до 2029 година. Официално, Министерството на отбраната предлага  нови разчети за модернизация на армията, след като, без проект и гласувани пари, третият кабинет Борисов определи като належаща модернизацията на Сухопътните войски. 

Главно заради модернизацията на Сухопътните войски, министър Красимир Каракачанов предлага модернизацията на армията да продължи до 2029 година. Предвижда се за 12 години да бъдат закупени 198 единици бойна и специална техника за три батальонни бойни групи. Това ще струва 1 милиард и 220 милиона лева. Разчетите показват, че до 2029-та година ще бъдат давани средно по 100 милиона годишно, а заделянето на парите ще започне от догодина. Министерството се надява, че оборудването ще бъде доставено в рамките на 7 години. През май, на въпрос на "Хоризонт" Каракачанов не отговори ясно дали от гласуваните пари за военноморските и военновъздушните сили ще бъдат дадени за проект на сухопътните войски.


Данните от предложението на Каракачанов сочат, че до 2019-та година парите за сухопътните войски ще дойдат основно от проектите за изтребителите.

Предишният парламент разписа до 2019-та година точни параметри за финансиране в размер но общо 683 милиона лева. Новите параметри предвиждат до 2019- та година за изтребители да бъдат заделени почни двойно по – малко - 300 милиона. Проектът на Министерството на отбраната предвижда запазване на сумата от 1,5 млрд. лева за първите 8 изтребителя. Но те трябва да бъдат придобити до 2025-та година, а не до 2021-ва, каквото е все още действащото към момента решение. Забелязва се увеличение и на парите за кораби – от общо 439 милиона до 2019-та, на близо 820 милиона до 2022 година.

Любопитна подробност в от доклада е, че България не е класирала офертата за изтребители Ф-16 на Португалия с логистичен пакет от САЩ поради "несъответствие на ценовото предложение с изискванията, заложени в изпратеното запитване“. Докладът за първи път потвърждава официално, че България е предпочела офертата на шведската фирма за изтребител „Грипен“. На второ място е било класирано предложението Италия.

Предложението на министър Каракачанов  трябва да мине одобрението на кабинета и през парламента, тъй като е свързано с промяна в гласувани вече параметри за ВВС и ВМС до 2019-та.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна