ИПИ: България не оползотворява ефективно членството си в ЕС заради проблемните области

БГНЕС

Заради проблемните си области, България не оползотворява ефективно членството си в Европейския съюз, коментира директорът на Института за пазарна икономика Светла Костадинова. Тя участва в конференция, организирана от Германо-българската индустриално търговска камара. Проблемните области са пречка пред възможните допълнителни инвестиции в България и за увеличение на работните места, каза Костадинова.

Съдебна реформа и днес беше много обсъждана, но това, което виждаме, е не добре случващ се избор, поне към момента, на новия ВСС, което предопределя какво по-нататък бихме могли да очакваме в тази система. Това, че няма наказани за големи, предполага се, корупционни сделки, фактът, че все още държавата доминира в няколко големи сектори на икономиката, а те гълтат огромен обществен ресурс и това убива всякаква конкуренция

Раздалечаването в икономическото развитие на регионите в България и случващото се в образованието са сред останалите проблемни области. Костадинова коментира, че други страни в същата изходна позиция преди 15 години много по-бързо са направили важните стъпки за развитие.

Съдебната система, прозрачността и борбата с корупцията са области, в които България има какво още да направи, каза посланикът на Германия у нас Детлеф Лингеман. За да компенсират липсата на квалифицирана работна ръка, германските фирми в България участват в обучението на кадри, посочи още той.


Още от категорията

Нападение в луксозен хотел в столицата на Афганистан

Група от трима или четирима въоръжени мъже е извършила нападение в луксозния хотел "Интерконтинентал" в Кабул, съобщи агенция Франс прес (АФП). Тя цитира афганистански официален представител, според когото нападателите стреляли по гости на хотела. Четвъртият етаж на сградата е обхванат от пожар. Гост на хотела съобщил за АФП от стаята си, че в..

публикувано на 20.01.18 в 19:59

Над 160 почистващи машини работят в София заради обилния снеговалеж

Повече от 160 почистващи машини работят в столицата заради обилния снеговалеж. Изпълняват се обработки със смеси срещу заледяване, както и бутане на снежна маса от пътните платна, съобщи дежурният в оперативния център на Столичния инспекторат Тони Стаменов : Работи се във всички райони на града. Обработват се пътищата, като се разпръскват..

обновено на 20.01.18 в 19:55

"Задруга за чиста храна" започва кампания по училищата във Велико Търново

Производители на храни и Националният център за обществено здраве започват съвместна работа в училищата за повишаване на здравните знания на подрастващите, свързани с храненето. Това съобщи във Велико Търново Филип Хайвазян , председател на неправителствената организация „Задруга за чиста храна“. Около 40 утвърдени български производители на..

публикувано на 20.01.18 в 19:50

45 са трудовите злополуки през 2017 г. в Ловеч

Инспекцията по труда в Ловеч е регистрирала 45 трудови злополуки през 2017 година, а установените нарушения са почти 4 хиляди. Повече от половината от инцидентите са пряко свързани с извършваната от пострадалите работа, а една четвърт при работа с машини и съоръжения в производствените предприятия. Сред нередностите по осъществяване на трудовите..

публикувано на 20.01.18 в 19:41
Красимир Вълчев

Вълчев: Едно от предизвикателствата е да привлечем млади учители

Едно от предизвикателствата е да осигурим педагогическата система в дългосрочен план с млади образовани учители, тъй като през последните години много педагози навлизат в пенсионна възраст. Това каза в Габрово министърът на образованието и науката Красимир Вълчев . По думите му сред другите предизвикателства е всяко дете да бъде обхванато в..

публикувано на 20.01.18 в 19:27

Близки и колеги се сбогуваха с актьора Стефан Илиев-Чечо

Близки и колеги на актьора Стефан Илиев-Чечо се сбогуваха с него на поклонение в столичния храм „Свети Георги Победоносец“. Тъжната вест за кончината на дългогодишния председател на Съюза на артистите в България дойде в сряда. Неговите колеги ще го запомнят като един достоен и честен човек: 15 години председател на Съюза на артистите. Направи..

публикувано на 20.01.18 в 17:04

Отменено е бедственото положение в община Баните

Възстановено е електрозахранването във всички населени места в община Баните след ураганния вятър. Със заповед на кмета Милен Белчев бедственото положение в общината е отменено. Тепърва ще се изчисляват нанесените щети от вятъра в четвъртък, който събори повече от 10 електрически стълба в горите на планинската област, отнесе покриви на..

публикувано на 20.01.18 в 16:58