ИПИ: България не оползотворява ефективно членството си в ЕС заради проблемните области

БГНЕС

Заради проблемните си области, България не оползотворява ефективно членството си в Европейския съюз, коментира директорът на Института за пазарна икономика Светла Костадинова. Тя участва в конференция, организирана от Германо-българската индустриално търговска камара. Проблемните области са пречка пред възможните допълнителни инвестиции в България и за увеличение на работните места, каза Костадинова.

Съдебна реформа и днес беше много обсъждана, но това, което виждаме, е не добре случващ се избор, поне към момента, на новия ВСС, което предопределя какво по-нататък бихме могли да очакваме в тази система. Това, че няма наказани за големи, предполага се, корупционни сделки, фактът, че все още държавата доминира в няколко големи сектори на икономиката, а те гълтат огромен обществен ресурс и това убива всякаква конкуренция

Раздалечаването в икономическото развитие на регионите в България и случващото се в образованието са сред останалите проблемни области. Костадинова коментира, че други страни в същата изходна позиция преди 15 години много по-бързо са направили важните стъпки за развитие.

Съдебната система, прозрачността и борбата с корупцията са области, в които България има какво още да направи, каза посланикът на Германия у нас Детлеф Лингеман. За да компенсират липсата на квалифицирана работна ръка, германските фирми в България участват в обучението на кадри, посочи още той.


Още от категорията

Протест в столицата срещу промените в Закона за опазване на околната среда

Природозащитници протестираха пред парламента заради решението на депутатите да отхвърлят ветото на президента за последните промени в Закона за околната среда, които предвиждат да се обжалва само на една съдебна инстанция екологичната оценка на национално значими проекти. „ България се оказва първата страна в Европейския съюз, която премахва втората..

публикувано на 20.09.17 в 21:30

Започва унищожаването на яйца и птици от птицекобината в Поликраище

Птицекомбинатът в горнооряховското село Поликраище, в чиито яйца беше открито наднормено съдържание на фипронил, започна да извозва кокошките и яйцата към екарисажите за унищожение. След датата на възбрана на продукцията 13 септември нито едно яйце не е излязло от птицефермите, увери управителят на производството и ветеринарен лекар Ивайло..

публикувано на 20.09.17 в 21:19

Пожарът край село Ясна поляна бе потушен

Пожарът край село Ясна поляна, община Приморско, е потушен, съобщи  кметът на населеното място Георги Георгиев. Горяха близо 100 дка сухи треви. На място бяха изпратени 4 екипа на пожарната, които бързо овладяха стихията. Огънят не успя да стигне до селото, няма пострадали хора, нито засегнати къщи.

публикувано на 20.09.17 в 20:06

Доклад за замърсяването на въздуха у нас беше представен пред две парламентарни комисии

Доклад за замърсяването на въздуха в страната беше представен пред парламентарните комисии по околната среда и водите и по здравеопазване.   На пети април тази година съдът на Европейския съюз в Люксембург излезе с решение по дело срещу България за превишаване на пределно допустимите норми за съдържание на фини прахови частици във въздуха. От..

публикувано на 20.09.17 в 20:00

Проф. Ив. Даскалова: През 2030 година болните от диабет в света се очаква да достигнат 500 милиона

Броят на българите с диабет расте, алармира в интервю пред "Хоризонт"    проф. Ивона Даскалова, председател на Българската диабетна асоциация и началник на клиниката по ендокринология във Военномедицинската академия.  На 22-ри септември у нас ще се проведе европейски конгрес на Диабетната асоциация под мотото "Заедно срещу диабета". Форумът ще събере..

публикувано на 20.09.17 в 19:35

Голям пожар в близост до село Ясна поляна

Голям пожар пламна в близост до село Ясна поляна, община Приморско. Кметът Георги Георгиев е на място, а пожарникарите правят всичко възможно огънят да не достигне до самото населено място. Няма опасност за населеното място, увери началникът на Регионалната дирекция на "Пожарна безопасност и защита на населението" в Бургас комисар Васил..

обновено на 20.09.17 в 18:05

Костадин Костадинов за политическите послания, отношенията с Русия и демографията

На проведения през уикенда в Стара Загора Национален конгрес на политическа партия "Възраждане" нейният лидер Костадин Костадинов обяви България за територия с колониален статут, чието население се стопява с 500 хиляди души годишно. Кореспондент на БНР Венелина Попова разговаря с Костадинов, който обясни своите тези, коментира и отношенията ни с..

публикувано на 20.09.17 в 18:00