ИПИ: България не оползотворява ефективно членството си в ЕС заради проблемните области

Снимка: БГНЕС

Заради проблемните си области, България не оползотворява ефективно членството си в Европейския съюз, коментира директорът на Института за пазарна икономика Светла Костадинова. Тя участва в конференция, организирана от Германо-българската индустриално търговска камара. Проблемните области са пречка пред възможните допълнителни инвестиции в България и за увеличение на работните места, каза Костадинова.

Съдебна реформа и днес беше много обсъждана, но това, което виждаме, е не добре случващ се избор, поне към момента, на новия ВСС, което предопределя какво по-нататък бихме могли да очакваме в тази система. Това, че няма наказани за големи, предполага се, корупционни сделки, фактът, че все още държавата доминира в няколко големи сектори на икономиката, а те гълтат огромен обществен ресурс и това убива всякаква конкуренция

Раздалечаването в икономическото развитие на регионите в България и случващото се в образованието са сред останалите проблемни области. Костадинова коментира, че други страни в същата изходна позиция преди 15 години много по-бързо са направили важните стъпки за развитие.

Съдебната система, прозрачността и борбата с корупцията са области, в които България има какво още да направи, каза посланикът на Германия у нас Детлеф Лингеман. За да компенсират липсата на квалифицирана работна ръка, германските фирми в България участват в обучението на кадри, посочи още той.


Още от категорията

Израел строи бариера в морето на север от Газа

Израел започна да строи бариера в морето, за да попречи на палестински екстремисти от ивицата Газа да проникват на негова територия по вода, предадоха ДПА и Франс прес. Очаква се бариерата, която представлява укрепена дига с бодлива тел на север от Газа, да бъде построена до края на годината.Освен това Израел строи подземна преграда, която..

публикувано на 28.05.18 в 02:20

Промени в член на Вашингтонския договор обмислят членове на Парламентарната асамблея на НАТО

Членове на Парламентарната асамблея на НАТО, чиято сесия продължава във Варшава, може да предложат промени в член 5 на Вашингтонския договор, с които да се гарантира колективен отговор в случай на хибридна атака. Това заяви пред Франс прес френската сенаторка Жоел Гарио-Мелам. Изразът "хибридни тактики на война" описва тактиките, с които Русия..

публикувано на 28.05.18 в 01:59

Над 5000 привърженици и 25 000 противници на крайната десница в Германия изпълниха улиците на Берлин

Полицаи от цяла Германия бяха съсредоточени в столицата, за да предотвратят сблъсъци между привърженици и противници на крайната десница. Около 5 000 души от антииимигрантската партия "Алтернатива за Германия" шестваха от главната жп гара до Бранденбургската врата с лозунги срещу канцлера Ангела Меркел. Силите на реда трябваше да блокират страничните..

публикувано на 27.05.18 в 20:19

Жители на Ловеч и лекари в местната болница отново блокираха движението по пътя София - Варна край Абланица

За четвърти път жители на Ловеч и лекари организираха протест с блокада на  движението по главния път София - Варна, в района на Абланица.  Близо 100 души блокираха движението и в двете посоки за около час.  Автомобилите ще бъдат пропускани през 10 минути, за да не се образуват големи колони и сериозни задръствания.  Протестиращите продължават да..

обновено на 27.05.18 в 19:30
Чувалите с умъртвени птици пред птицефермата

В Стефаново умъртвяват птици, заразени с птичи грип

В село Стефаново, община Добричка, тече акция по умъртвяване на птици, заразени с птичи грип. Това потвърдиха за "Хоризонт" от Областната дирекция по безопасност на храните. Полицията не допуска хора в близост до птицефермата на Иван Кирилов, в която имаше огнище на птичи грип и преди няколко месеца. В нея се  се отглеждат над 30 хиляди патици...

обновено на 27.05.18 в 18:30

Испанската брегова охрана спаси над 500 мигранти

Испанската брегова охрана е спасила 239 мигранти, които опитвали да достигнат Еврропа през Гибралтарския полив от Северна Африка. Три от лодките потънали веднага след като хората били прехвърлени от тях, съобщава Франс прес.  Вчера спасителите са прихванали още 9 плавателни съда с общо 293 души. С това броят на спасените за последните два дни е над 530..

публикувано на 27.05.18 в 18:06

Поклонението пред акад. Светлин Русев е на 30 май в Квадрат 500

От Националната галерия съобщиха, че поклонението пред  академик  Светлин Русев ще се състои на 30 май, сряда, от 12.00 часа в централното фоайе на  Квадрат 500. Големият български художник Светлин Русев почина в събота, дни преди да навърши 85-години. "За учениците си той остава учителят, който безпогрешно разпознаваше и развиваше таланти...

публикувано на 27.05.18 в 17:03