Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ИПИ: България не оползотворява ефективно членството си в ЕС заради проблемните области

Снимка: БГНЕС

Заради проблемните си области, България не оползотворява ефективно членството си в Европейския съюз, коментира директорът на Института за пазарна икономика Светла Костадинова. Тя участва в конференция, организирана от Германо-българската индустриално търговска камара. Проблемните области са пречка пред възможните допълнителни инвестиции в България и за увеличение на работните места, каза Костадинова.

Съдебна реформа и днес беше много обсъждана, но това, което виждаме, е не добре случващ се избор, поне към момента, на новия ВСС, което предопределя какво по-нататък бихме могли да очакваме в тази система. Това, че няма наказани за големи, предполага се, корупционни сделки, фактът, че все още държавата доминира в няколко големи сектори на икономиката, а те гълтат огромен обществен ресурс и това убива всякаква конкуренция

Раздалечаването в икономическото развитие на регионите в България и случващото се в образованието са сред останалите проблемни области. Костадинова коментира, че други страни в същата изходна позиция преди 15 години много по-бързо са направили важните стъпки за развитие.

Съдебната система, прозрачността и борбата с корупцията са области, в които България има какво още да направи, каза посланикът на Германия у нас Детлеф Лингеман. За да компенсират липсата на квалифицирана работна ръка, германските фирми в България участват в обучението на кадри, посочи още той.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна