Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на потребителското доверие в еврозоната през юни до 16-годишен връх

Потребителското доверие в еврозоната се повиши изненадващо рязко през юни до най-високо ниво от 16-години насам, което е сигнал за задълбочаващ подем на икономиката в региона на единната валута.

Индексът на потребителското доверие в еврозоната нарасна през юни до -1,3 пункта от -3,3 пункта през май и при средна прогноза на финансовите пазари за доста по-слабо повишение до -3,0 пункта, показват предварителни данни от редовно месечно проучване на Европейската комисия. По този начин потребителското доверие надвиши своя пик от средата на 2006-а година, достигайки най-високо ниво от април 2001-а година насам.

Солидното повишаване на доверието на европейските потребители отразява продължаващото подобрение на пазара на труда и ускоряващия се растеж на икономиката в еврозоната. Нивото на безработица в еврозоната се понижи през април до 8-годишно дъно от 9,3% (най-ниско ниво от март 2009-а година), докато брутният вътрешен продукт нарасна през първите три месеца на годината с 0,6% (най-солиден икономически растеж от началото на 2015-а година) спрямо четвъртото тримесечие на миналата година, когато се повиши с 0,5%.

Добър скок отчита и потребителското доверие в рамките на целия ЕС, като съответният индикатор нарасна през юни до +1,1 пункта от -2,2 пункта месец по-рано, достигайки най-високо ниво от март 2015-а година.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна