Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейските лидери обсъждат Брекзит в Брюксел

В рамките на срещата на върха от ЕС лидерите коментираха възможността за спиране на Брекзит и оставане на Обединеното кралство като член на Съюза. 
 
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск откри темата за дебата с реплика към известната песен на Джон Ленън: Някои мои британски приятели дори ме питат дали Брекзит може да бъде спрян. Отговорих им, че всъщност ЕС е изграден благодарение на мечти, които са изглеждали непостижими. Така че, кой знае? Можете да кажете, че съм мечтател, но не съм единственият.

Жалко е, че се взе такова решение, но не можем да гледаме назад, каза президентът на Литва Далия Грибаускайте. Трябва да мислим за бъдещето. Колкото по-бързо уредим бъдещите си отношения, толкова по-добре за всички.

Лидерът на Холандия Марк Рюте си пожела поне да има някаква сделка за оставане на британците в Единния пазар. Мразя Брекзит, откъдето и да го погледна, но това е решение на суверенния британски народ и не мога да споря с демокрацията, допълни холандският премиер

За мен е приоритет договарянето на бъдещите отношения след Брекзит, каза германският канцлер Ангела Меркел. Обаче нека насочим усилия към по-добри резултати в полза на 27-те страни-членки.

Тереза Мей не отговори на въпросите дали е с отслабени преговорни позиции след изборите, а само обяви, че ще представи свое предложение за правата на гражданите, живеещи в Обединеното кралство, след като то напусне Съюза: Искахме това да е един от първите въпроси в преговорите. Това вече е факт и работата започна. Ще обясним, как ние предлагаме гарантирането правата на европейците във Великобритания.

Досега е известна само европейската преговорна позиция за доживотно и реципрочно запазване на пълните права на хората в заварено положение към датата на напускане.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна