Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България, Естония и Австрия представят своите приоритети за председателството на Съвета на ЕС

| обновено на 23.06.17 в 09:09
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерите на България, Естония и Австрия ще представят по-късно днес приоритетите на председателството на Съвета на ЕС от началото на юли. Събитието съпътства втория ден от заседанието на Европейския съвет в Брюксел.

Естония поема председателството от юли и ще го предаде на нашата страна от 1 януари догодина. От юли 2018-а председателството ще бъде поето от Австрия. Държавните и правителствените ръководители от ЕС днес ще обсъдят естонските приоритети и въпроси, свързани с икономическата ситуация и миграцията. 

От Брюксел премиерът Бойко Борисов ще се отправи към Берлин за среща с предприемачи. Той ще представи предимствата на България като място за инвестиции. Предвидени са и разговори с германския министър на финансите Волфганг Шойбле.

Еманюел МакронПо-рано участниците в срещата на върха на ЕС се обявиха единодушно за продължаване с още шест месеца на икономическите санкции срещу Русия.

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон са уведомили, че не се наблюдава голям напредък в уреждането на конфликта в Източна Украйна. 

Примирието постоянно се нарушава и затова липсва достатъчна основа за продължаване на политическия процес, подчерта Меркел.

Ангела Меркел
Режимът на санкции е в сила вече близо три години. Европейците обвиняват Русия, че подпомага бунтовниците в Източна Украйна.

От Москва определят санкциите като контрапродуктивни. Председателят на комисията по външни работи на руската Държавна дума Леонид Слуцки окачестви поредното им продължаване като абсурдна мярка.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна