Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сотир Цацаров поиска имунитетите на Веселин Марешки, Кръстина Таскова и Пламен Христов

| обновено на 23.06.17 в 15:29
Снимка: БГНЕС

Заради разследване за рекет главният прокурор поиска имунитета на лидера на "Воля" Веселин Марешки и на още двама депутати от политическата сила – Пламен Христов и Кръстина Таскова. От прокуратурата не изключиха да се стигне до искането и на други имунитети.

Държавното обвинения разполага със свидетелски показания, че през 2011 година Марешки взел решение да наложи монопол на пазара на лекарства. Набелязани са аптеки с добър оборот и добра локация, обясни говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Монополните амбиции на Марешки започнали да се реализират през есента на 2012-а, когато начело на Изпълнителната агенция по лекарствата застава човек, близък до настоящия лидер на "Воля", който пък започва да назначава в Агенцията хора без ценз:
Всички лица, които са били назначени в този период от време, са имали преди това професионален опит в бензиностанции, супермаркети, магазини за мобилни услуги. Бих си позволила да цитирам един от свидетелите: "Не са знаели за какво се използва, например, бисептол". В резултат на тези назначения реално господин Марешки е имал възможност да осъществява така наречения "административен натиск" върху аптекарите, обясни говорителят на главния прокурор.

Именно тези служители, които Румяна Арнаудова няколко пъти нарече иронично професионалисти, започват да натискат харесаните аптеки с проверки. Марешки пък предлагал на притисканите, за да се спасят – като му продадат част или целия си бизнес. Когато те не приемали, до аптеките им се появявали т.нар. "наказателни аптеки" с големи отстъпки, което сериозно удряло по оборота им. В други случаи набелязаните собственици на аптеки били принуждавани – със същите методи, да купуват лекарства само от складовете на Марешки, каза още Румяна Арнаудова.

В някои от случаите Марешки е действал сам, а в два – заедно с депутата Пламен Христов, в един – в принудителните действия му помагал освен Христов и Кръстина Таскова. От съобщението на прокуратурата, разпространено до медиите, става ясно, че между тримата е имало географско разпределение – кой за кои аптеки в страната отговаря. По делото, което започва през 2014 година, има и СРС.

Тъй като имунитетите на тримата депутати са пречка разследването да продължи, главният прокурор иска от парламента разрешение за сваляне на наказателната неприкосновеност на Марешки, Христов и Таскова. За лидера на "Воля" това е второ искане. Само преди месец той се отказа от имунитета си заради дело за побой. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна