Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искам, 24 юни: Джулия

БНР Новини
Юлия Кръстева
Снимка: БГНЕС

• Малко известното парче „Джулия“ на „Юритмикс“, част от саундтрака към филма „1984“ по едноименния роман на Джордж Оруел ни отвежда към Думата на деня. Тя е  Джулия, а може и да е Хулия, Жюли или пък – Юлия? Коя все пак е тя? Героинята на Оруел? Или тази от „Двамата веронци“ на Шекспир? Или другата – от поемата „Дон Жуан“ на Байрон? След кратка история, озаглавена „Балкан в Кан или в родината на калвадоса“ се пренасяме на 24 юни 1941 г., когато в Сливен се ражда момиченцето по-късно превърнало се в световноизвестен учен-хуманитар: Юлия Кръстева.
• Гост в студиото е поетът Петър Чухов, поводът – новата му книга „АДdicted“. Припомняме и едноименния проект от 2009 година. Сред събитията от деня: откриването на акведукта „Аква Траяна“ (109) или за един добре изкъпан Рим; създаването на първата Велика масонска ложа в Лондон – за творците и масонството; първият дамски „чек за един милион долара“, получен от кинолегендата Мери Пикфорд.
• Сред рождениците в „Бележки върху календара“ е любимецът ни Виторио Стораро, оператор на филми като „Апокалипсис сега“ и „Последният император“.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна