Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Духовността е общото училище, в което всички се учим“ – Здравко Йончев за Международния ден на йога и своя път в древното знание

БНР Новини
Здравко Йончев (в средата) с етно-ню ейдж групата „Пламъци на вдъхновението“.
Снимка: личен архив

Тази година светът за трети път отбелязва Международния ден на йога. Нека припомним, че според резолюцията, приета от Общото събрание на ООН в края на 2014 г., за Международен ден на йога е обявен 21 юни. Официалното предложение в световната организация внася министър-председателят на Индия Шри Нарендра Моди.

У нас десетки школи по йога обединяват усилията си, а резултатът е мащабно събитие, което ще протече едновременно в 27 населени места на страната ни на 24 юни. В столицата, в сграда „Джон Атанасов“ на София Тех Парк, от 10 ч. до 18 ч. ще бъдат представени различни аспекти на древното знание. Учени от различни области, както и представители на богата палитра от професии ще споделят своя опит. Достъпът до четирите зали за конференции и практики е свободен през целия ден. Един от участниците е Здравко Йончев, който обобщава: Всъщност, в София ще има четири паралелни събития. Ще бъдат изнесени лекции по аюрведа, ще има конференция върху различни видове йога и тяхното приложение в съвременния свят. Две от залите са предоставени на практиците, като специално внимание се отделя на специализирани техники за бременни, за деца, включително и за деца с увреждания. 

Здравко Йончев е политолог, свири на хармониум, а с йога се занимава от около две десетилетия.



Йогата, която практикувам, се нарича „пътят на сърцето“. Чрез медитация и концентрация се опитваме да проникнем дълбоко в сърцето и там да открием мир, спокойствие, хармония. Аз съм завършил политология. Още като студент се вълнувах много от несправедливостите в света, исках да го променям и т.н. Когато започнах да се занимавам с йога, имах чувството, че целият ми предишен живот е бил подготовка за това. Може би най-просто мога да го обясня с един афоризъм на моя учител Шри Чинмой: „Вчера бях умен – ето защо се опитвах да променя света. Днес съм мъдър – ето защо променям себе си.“ Тази мисъл ме накара да осъзная, че единствената власт, която имаме, а над самите нас. Реших, че ще работя върху себе си. Когато промениш себе си, по някакъв начин променяш и света около себе си. Не мога да кажа, че съм постигнал всичко, но сега имам пълнота в живота, която преди нямах.

За Здравко Йончев и неговите съмишленици музиката е част от практиката за постигане на вътрешен мир и хармония.

Музиката и медитацията вървят ръка за ръка. Музиката е медиум, тя е средство, което може да те потопи дълбоко в духовното ти сърце. Не знам по какво невероятно стечение на обстоятелствата се събрахме с няколко приятели и направихме група. Започнаха да ни канят да изнасяме концерти не само у нас, а и в Унгария, Сърбия и други страни. Споделянето на музиката ми дава удовлетворение и вътрешно израстване. Концертите ни са безплатни, независимо, че отнемат време и средства. Това ми дава пълнота, която никъде не намирам. Убеден съм, че йога е съвкупност от вселенски принципи, които са приложими навсякъде. Дори да не ги наричаме йога, те действат. Моят учител казваше, че религията е домът на човека, а духовността е общото училище, в което всички заедно учим. Всички религии имат обща основа – любов и хармония. Човек не може да постигне това, задоволявайки материалните си желания, защото те нямат край. Йога се прилага в много сфери на живота. Това не е бягство от проблемите, това е приемане на живота и споделяне.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна