Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България настоява да бъде включена в "Берлинския процес"

Бойко Борисов и неговите колеги от Естония и Австрия - Юрий Ратас и Кристиан Керн
Снимка: БГНЕС

България настоява да бъде включена в дипломатическата инициатива "Берлински процес", обяви преди да напусне заседанието на лидерите в Брюксел премиерът Бойко Борисов. "Берлинският процес" цели ускоряване на приемането на страните от Западните Балкани в Евросъюза и започна с конференция в германската столица през 2014 година.

На междуправителствена основа участниците се опитват да засилят дипломатическия натиск за съживяване на европейската перспектива пред Балканския регион. За Борисов е важно българската експертиза да се чуе:

Гражданите на Балканите са европейски граждани и ние трябва да им дадем перспектива, трябва да им дадем усещането, че не само са физически граждани, но имат перспектива за по-добър живот. Именно заради това и с канцлера Ангела Меркел, с премиера Джентилони, с външния министър Могерини сега проведохме една тристранна среща, защото експертизата на България в рамките на "Берлинския процес" е безспорна, така че очаквам на следващите форуми в рамките на на Берлинския процес да бъдем канени и ние.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна