Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Унгарският премиер заяви, че очаква Париж и Берлин да започнат през есента кампания за реформи в ЕС

Виктор Орбан
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германия и Франция ще предприемат мощна инициатива за реформи в Европейския съюз след изборите за Бундестага през септември. Това съобщи унгарският премиер Виктор Орбан в края на срещата на върха на Евросъюза в Брюксел. 
Френският президент каза ясно, че иска да се повиши ефективността на съюза и че е решен да направи това, каза Орбан. Другият фактор са германските избори, но мисля, че е много вероятно след септември да вложим много сили и планиране в една нова ера на европейски реформи. Ще има много дебати и трябва да се подготвим, заключи премиерът на Унгария.
Френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел дадоха обща пресконференция, с което демонстрираха намерения да засилят сътрудничеството между двете най-мощни икономики в Европейския съюз, съобщи Ройтерс.
Френският президент отбеляза, че единството е най-добрата защита на съюза от всички предизвикателства пред него - от тероризма до миграцията и търговията.
Меркел каза, че предложенията на британския премиер Тереза Мей за гарантиране на правата на европейските граждани на Острова след Брекзит са добра първа крачка в правилната посока, но в никакъв случай не са пробив.
Настоявам, че предложенията ми са справедливи и сериозни, отвърна Тереза Мей. Вчера тя обеща да бъдат гарантирани правата на европейците във Великобритания, но само на тези, които се установят там до определена дата. Освен това се противопостави спорове в тази област да се решават от съда на Евросъюза.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени