Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на еврото след оптимистични коментари на президента на ЕЦБ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Еврото поскъпва спрямо останалите основни валути след оптимистични коментари на президента на ЕЦБ Марио Драги относно икономическия растеж в еврозоната и изразена от него увереност, че инфлацията в крайна сметка ще се ускори към целевото ниво на централната банка от малко под 2 на сто. Това негово изказване увеличава изгледите, че в скоро време ЕЦБ ще очертае план за намаляване на настоящите агресивни стимулиращи и парични политики.

На продължаващ и днес годишен Форум за централно банкиране в Синта, Португалия, Марио Драги заяви, че икономическият растеж в еврозоната е над неговия тренд и е добре разпространен из целия регион.

Всичките сигнали към момента сочат за засилване и разширяване на икономическото възстановяване в еврозоната. Дефлационните сили вече са заместени от инфлационни, като ние може да бъдем уверени, че провежданата от нас политика работи и че нейният цялостен ефект по отношение на инфлацията ще се материализира постепенно, посочи той.

Според него фактори като ниските петролни цени, които натежават върху инфлация, са само временни, позволявайки на ЕЦБ да ги игнорира. Драги обаче повтори, че на този етап силно стимулиращата парична политика трябва да остане в сила.

Еврозоната все още се нуждае от "значителна" парична подкрепа от Европейската централна банка въпреки стабилното икономическо възстановяване и нарастващата инфлация, посочи той.

Изказването на Марио Драги обаче беше изтълкувано от участниците на финансовите пазари като сигнал, че ЕЦБ може в скоро време (вероятно през септември или октомври) да очертае планове за постепенно намаляване на паричната си стимулиращи политика.

Това допринесе за рязко поскъпване на еврото с 0,6% към близо двуседмичен връх от 1,1254 долара с поглед обратно към важния 7-месечен връх около 1,1295 нивото, достигнат на 14-и юни. В същото време единната европейска валута поскъпва с 0,42% към 5-седмичен връх около 125,58 японски йени (точно под 13-месечните върхове около 125,81/80 йени от 16-и и 25-и май), с 0,45% към 5-дневен връх от 0,8827 британски лири и към 8-дневен връх от 1,0894 швейцарски франка.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна