Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поскъпващото евро след изказване на Драги причини спад на европейските акции

Европейските фондови борси се оцветиха в червено по време на търговията във вторник в резултат на рязко поскъпване на еврото спрямо долара и останалите основни валути след оптимистични коментари на президента на ЕЦБ Марио Драги относно икономическия растеж в еврозоната и изразена от него увереност, че инфлацията в крайна сметка ще се ускори към целевото ниво на централната банка от малко под 2 на сто.

Това негово изказване на банков форум в Синта, Португалия, сякаш увеличи изгледите, че в скоро време (вероятно през септември или октомври) ЕЦБ ще очертае план за намаляване на настоящите агресивни стимулиращи и парични политики. Еврото реагира на речта на Марио Драги с поскъпване към близо двуседмичен връх от 1,1269 долара с поглед обратно към важния 7-месечен връх около 1,1295 нивото, достигнат на 14-и юни. В същото време единната европейска валута удари 14-месечен връх от 126,04 японски йени, 8-дневен връх от 1,0894 швейцарски франка и 6-дневен връх от 0,8838 британски лири.

Поскъпване на еврото е негативна новина за експортно-ориентираните компании от еврозоната и допринася за днешното слабо представяне на борсите на Стария континент.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 0,6% към 386,65 пункта и е на път да приключи днешната търговия в най-ниско ниво от близо две седмици насам (от 15-и юни).

Автомобилният сектор е подложен на най-солиден натиск от продажби след спад с над 10% на акциите на Schaeffler AG, тъй като голямата немска фирма за производство на части за автомобили намали своите прогнози за печалбата през 2017-а година, цитирайки растящия ценови натиск и високите разходи. Това води до спад с 3,4% и на акциите на нейния конкурент Continental, както и на общия европейски автомобилен фондов индекс, който се понижава с 1,7%.

Под натиск от продажби се намира и телекомуникационният сектор след спад на акциите на Deutsche Telekom AG с 2,42% в резултат на информация, че американската компания Sprint Corp. може да спре преговорите за сливането си с T-Mobile - важно поделение на немския телекомуникационен гигант.

Основният индекс на борсата във Франкфурт DAX се понижава с 0,5%, а френският CAC40 - с 0,67%. Испанският индекс Ibex-35 се понижава по-скромно с 0,26% благодарение най-вече на ръст на акциите на банката Bankia с 3,5% след новината, че тя ще закупи по-малкия си конкурент BMN за 825 млн. евро.

Понижение с 0,16% регистрира британският фондов индекс FTSE100 въпреки поскъпването на петрола за четвърта поредна сесия на търговия, което е позитивно за акциите в енергийния сектор и въпреки днешно възходящо движение на акциите на миннодобивните компании. Основно негативно влияние върху търговията в Лондон оказва предупреждение на голямата верига магазини Debenhams PLC за нейните печалби. Акциите на Debenhams PLC падат с 3,37%, след като компанията посочи, че продължаващата пазарна волатилност може да закара нейните печалби за цялата финансовата година в долния край на очакванията. Това постави под натиск от продажби и акциите на други универсални магазини като Marks & Spencer Group PLC (спад с 2,33%) и Next PLC  (с 0,82%).

Слабото представяне на автомобилния сектор в резултат на днешния спад на акциите на Schaeffler AG с над 10% се отразява негативно и на британската компания за автомобилни части GKN, чиито акции се понижават с 2,83%.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна