Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВФ понижи прогнозите си за растежа на икономика на САЩ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Международният валутен фонд обяви, че е намалил своите прогнози за растежа на икономиката на САЩ до 2,1% през тази и през следващата година, отказвайки се от предположението, че обещанията на администрация на президента Доналд Тръмп за намаляване на данъците и за увеличаване на фискалните инвестиционни разходи ще дадат тласък на растежа, съобщава агенция Ройтерс.

В изявление след своя редовен преглед на икономическата политика на САЩ МВФ заяви, че ангажиментът на администрацията на Тръмп за годишен ръст от над 3% за продължителен период е малко вероятно да бъде постигнат, отчасти поради факта, че американският пазар на труда вече е на ниво, съвместимо с т.нар. "пълна заетост".

Фондът отбеляза, че сега реалният БВП на САЩ е с 12% над неговите предкризисни нива.

Трябва да се има предвид, че през април МВФ прогнозира растеж на БВП на САЩ от 2,3% за 2017-а и от 2,5% за 2018-а година, базирайки отчасти тази си оценка на очакваното намаляване на данъците и обещаните нови федерални разходи. Но предвид липсата на подробности за политическите планове, които са все още в процес на развитие на администрацията на Белия дом, Фондът посочи, че е решил да премахне предполагаемите стимулиращи мерки от своите нови прогнози.

                                                                                               Ключови икономически показатели на МВФ за САЩ

Снимка

МВФ отбелязва, че най-новите бюджетни планове на администрацията на Доналд Тръмп ще доведат до непропорционално съкращаване на разходите на домакинствата с ниски и средни доходи, добавяйки, че това би било в противоречие с целите на бюджета за насърчаване на сигурността и благоденствието на всички американци. Управляващите трябва да понижат данъчните ставки посредством по-опростена система с по-малко изключения.

Вместо това Фондът предлага данъчна политика, която да подобри съотношението на федералните приходи към БВП, по-балансирани съкращения, които да укрепят ефективността на мрежата за социално осигуряване и усилията за ограничаване на инфлационните разходи за здравеопазване.

Според МВФ Федералният резерв на САЩ би трябвало да продължава да вдига лихвените ставки в зависимост от постъпващите икономически данни.

По-слабите инфлационни данни ни притесняват, че има низходящи рискове за представянето на американската икономика, допълва Международният валутен фонд.

МВФ също така отбеляза, че американският долар изглежда надценен с между 10% и 20%.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна