Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Страните от НАТО ще координират плановете си за закупуване на военна техника

| обновено на 29.06.17 в 09:02
Снимка: БГНЕС

Страните-членки на НАТО ще координират плановете си за закупуване на военна техника и други способности. Това ще стане на редовно заседание на министрите на отбраната в Брюксел.


Очаква се министрите да гласуват така наречените "цели за военни способности" – те ще определят в коя област всяка страна трябва да инвестира повече пари за закупуването на военни технологии или да подготви войскови формирования за участие в мисии, съгласно нуждите и стратегията на Алианса.
Искаме да инвестираме повече в тежко въоръжение, бронирани машини, логистика – като презареждане на самолети във въздуха, както и способности за бързо предвижване на войскови части, каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

25 държави се очаква да обявят конкретни суми за военни инвестиции, а общо европейците и Канада повишават разходите с 12 милиарда долара за тази година.
Европейските съюзници трябва да влагат повече в отбрана, не само за да се харесат на САЩ, а защото това е в техен интерес, коментира още Столтенберг.

Военните министри на масата днес вече няма да са 28, а 29, тъй като за първи път право на глас има и представителят на най-новата членка Черна гора.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна