Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полицаите излизат на протест, но остават отворени за преговори

| обновено на 29.06.17 в 15:25
Снимка: БГНЕС

Протестът, насрочен за 5-и юли, на служители на МВР остава. Това стана ясно след среща между синдикатите в МВР и ръководството на министерството за поисканото от полицаите увеличение на заплатите.
Валентин Попов, председател на Синдикалната федерация на служителите, обяви, че на срещата първо е била обсъждана темата, свързана с осигуряване на облеклото и на парите за него. Министърът на вътрешните работи Валентин Радев е обявил, че ако зависи от него, той има желание да вдигне веднага заплатите на служителите в МВР, но това не зависи само от него. Заради това протестът на 5-и юли остава. В него ще се включат всички синдикати в министерството. На срещата бяха представители и на синдикатите в пожарната и на гражданската администрация.

Въпреки това от синдикатите в МВР обясниха, че остават отворени за преговори с ръководството на министерството.

Радев смята, че ръководството на МВР се държи диалогично със синдикатите. Радев обаче обясни, че увеличение на заплатите в министерството може да има в рамките на новия бюджет. Според него най-удачният вариант би бил увеличаване на заплатите на служителите в МВР след Нова година. Той обвърза това и с процеса на поемане на председателството на ЕС от страна на България. Другото, което стана ясно е, че 1050 души в министерството са хората, които получават около 200-300 лева повече от колегите си и това е резултат от реформата, проведена от предишния вътрешен министър Румяна Бъчварова. Ръководството на МВР е поело пред синдикатите ангажимента да оправи тази несправедливост, но това също може да стане след Нова година, тъй като няма как да бъдат отнети надбавките на тези хора. Трябва да бъдат вдигнати заплатите на всички останали, обясни още министър Радев. От своя страна заместник главният секретар на МВР Георги Арабаджиев съобщи, че в момента на няколко места в столицата се провежда специализирана полицейска операция, която е свързана с нелегалната миграция и се издирват няколко човека.

Синдикатите в министерството настояват и за изработката на изцяло нов закон за Министерството на вътрешните работи, който на практика да отмени реформата, проведена от предишното ръководство на МВР с вътрешен министър Румяна Бъчварова.

Според тях именно тази реформа е довела до големи разлики в заплащането на служители, заемащи една и съща позиция.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна