Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Противоречията между НЗОК и БЛС за лимитите да се изгладят, призова Ненков

| обновено на 29.06.17 в 16:17
Снимка: БГНЕС
Идеята някои болници да нямат лимити е добра, каза заместник-министърът на здравеопазването Мирослав Ненков. Той обаче подчерта, че тя не е конкретно обсъждана в министерството:

Искрено се надявам, че това ще се изчисти. Не може да остане така. Няма да се плаща диализа на хората ли? Това е разрешим проблем. Вярвам, че е разрешим проблем.


Д-р Ненков се надява противоречието между Здравната каса и Лекарския съюз за налагането на лимити върху дейности като ражданията, интензивните грижи и онкологията да се изчистят:

Извън това, че съм заместник-министър сега, бих казал друго. Има пациенти, които минават в една, втора, трета болница и тогава идват в болница от типа на "Пирогов", ВМА или големите болници. Върху този въпрос може би трябва да насочим вниманието си, отколкото върху лимитите. До този момент безлимитна дейност сериозно не я обсъждаме. Да, има такава идея, но така с химикалка и с молив, това не е смятано какво ще представлява като разходи за Здравната каса.

Преди време министърът на здравеопазването Николай Петров заяви, че е възможно да бъдат определени лечебни заведения без лимит на финансиране. Причината е, че болници като "Пирогов" надхвърлят лимита си, тъй като лекарите приемат пациенти над договореното с касата.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени