Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетки жертви и ранени при най-кървавия от месеци насам атентат в Дамаск

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Снощният атентат с десетки жертви и ранени е най-кървавото нападение от месеци насам в сирийската столица Дамаск. Никой засега не е поел отговорност за атаката.

Двадесет души загинаха и десетки бяха ранени при атентат с кола бомба в източната част на Дамаск, предаде Ройтерс. Силите за сигурност са преследвали три коли, унищожили две от тях, но шофьорът на третата успял да стигне до Стария град и я взривил. В града през март бяха извършени на два пъти самоубийствени нападения, за едното от които пое отговорност "Ислямска държава" /ИД/, а за другото - ислямисткия бунтовнически съюз "Тахрир аш Шам".

Същевременно антиджихадистките сили, подкрепяни от САЩ проникнаха за първи път в сирийския град Ракка, бастион на организацията "Ислямска държава", предаде Франс прес, като се позова на сирийския Център за наблюдение на правата на човека. За целта Сирийските демократични сили прекосиха река Ефрат. Тази маневра за обкръжаване на ислямистите от ИД отне месеци. Тя стана възможна в четвъртък, когато  Сирийските демократични сили прекъснаха последния изход, през който бойците на ИД можеха да напуснат Ракка, като превзеха район южно от Ефрат. Според международната антиджихадистка коалиция, в Ракка има все още 2500 бойци на ИД.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна