Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващо забавяне на промишлената активност във Великобритания през юни до тримесечно дъно

През юни експанзията на активността в промишления сектор на Великобритания се забави изненадващо до тримесечно дъно с оглед на рязко намаляване на експортни поръчки въпреки по-слабата британска валута, показва последно проучване на агенция IHS Markit.

Промишленият PMI индекс на Обединеното кралство се понижи през юни до 54,3 пункта от 56,3 пункта през май (низходяща ревизия от 56,7 пункта) и при очаквания на финансовите пазари за индекс на ниво от 56,5 пункта. Въпреки че индексът остава стабилно в нивата на експанзия (над важното ниво от 50 пункта) за 11-ти пореден месец, през юни той удари тримесечно дъно, след като през април нарасна до тригодишен връх от 57,3 пункта.

Влошаването на промишлената активност през юни се дължи както на спад на индекса, оценяващ производството, до тримесечно дъно от 55,9 пункта спрямо 57,2 пункта през май, така и на индекса, измерващ новите експортни поръчки, до 5-месечно дъно (от 53,4 пункта до 52,6 пункта) въпреки по-добрата конкурентоспособност на британските предприятия с оглед на по-евтината местна валута.

Трябва обаче да се има предвид, че осредненият PMI индекс за периода април - юни е на най-високо ниво от три години насам от 55,9 пункта, което означава, че активността в промишлената сфера ще допринесе за британския икономически растеж през второто тримесечие.

Докато последните данни са в подкрепа на очакванията за малко по-силен икономически растеж през второто тримесечие след анемичното нарастване на БВП с едва 0,2% в началото на годината, слабостта на промишления PMI индекс за юни дава повод за съмнения, дали това по-добро развитие ще остане устойчиво през второто полугодие, отбеляза Роб Добсън, старши икономист от агенция IHS Markit. Експортните поръчки са разочароващи въпреки течащото повишаване на британската конкурентоспособност в резултат на слабите обменни нива на лирата стерлинг, допълни той.

Британската лира реагира негативно на слабото проучване на агенция Markit, понижавайки се с 0,53% към часово дъно за деня от 1,2955 щатски долара. В края на миналата седмица паундът поскъпна до 5-седмичен връх от 1,3029 долара на фона на нараснали очаквания за предстоящо повишаване на основната британската лихва от страна на Английската централна банка.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени