Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Полицаи ще се включват в издирването на деца, които не са записани в училище или са го напуснали преждевременно, информира СТАНДАРТ. Отпадналите от училище деца или незаписаните ще бъдат обявявани и за национално издирване, ако не бъдат открити на постоянния или настоящия адрес. Това е една от мерките, които кабинетът "Борисов 3" предприема в изпълнение на стратегическия си приоритет - образование за всички деца. На редовното си заседание вчера министрите приеха механизъм за взаимодействие между институциите, който да направи възможно това. Със задачата всяко дете да е в класната стая ще бъдат ангажирани голяма част от държавните структури. "Механизмът предвижда кметовете и ГРАО да идентифицират подлежащите на образование деца. След това учители и социални работници ще работят с родителите на проблемните деца", обясни образователният министър Красимир Вълчев.

Виж повече

КАТ ще проверява за неплатени глоби и пътниците в колите, четем в СЕГА. В опит да се справи с проблемите при връчването на електронните фишове пътната полиция започва прилагането на нова стратегия. При проверка на водача катаджиите ще изискват документите и на пътуващите в колата. Ако се окаже, че те имат издадени и невръчени фишове, документите ще се разпечатват и ще им се дават на място. Така КАТ се надява да намали големия брой на невръчени книжа, който пък е сред най-честите причини за избягване на санкция.

Виж повече

Тревна площ ще замени паметника "1300 години България", извежда в заглавие СЕГА. Ден след като започна демонтажът на паметника "1300 години България" от Столичната община обявиха какво ще се случи с мястото под него, след като тежката конструкция изчезне. "Пространството под паметника е кухо и има стълби към него. Временно, докато бъде обявен конкурсът за възстановяване плочите на софийските войнишки полкове, то ще бъде обезопасено и затревено", каза кметът на София Йорданка Фандъкова. След като мястото бъде облагородено, от общината възнамеряват там да бъде върнат един от най-важните елементи на разрушения войнишки мемориал - лъвът, който е бил в центъра му. В момента фигурата му се съхранява в Националния военноисторически музей.

Виж повече

Искания за пълни проверки на т.нар диво къмпингуващи у нас поискаха с отворено писмо от Национална асоциация „Българско Черноморие“, отбелязва МОНИТОР. От неправителствената организация изпратиха исканията си до министрите на туризма Николина Ангелкова и на околната среда и водите Нено Димов с настояване да започнат масови проверки на замърсяването от дивото къмпингуване по българското крайбрежие.

„Диво къмпингуващите си оставят боклуците по плажовете, дюните, в горски територии зад тях, защитените територии и в защитени зони , които от там попадат в морето или се разнасят от въздушни течения. Дивакуващите са най-честите замърсители с пластмасови бутилки, найлонови торбички, хартии, хранителни отпадъци и човешки изпражнения. По импровизираните къмпинги цари мръсотия и се нарушават правилата за опазване на околната среда и противопожарната безопасност. Биваци и паркирани автомобили има върху плажовете, пясъчните дюни и горите зад тях“, пишат от НАБЧ.

Вжи повече

Търновецът Ивайло Иванов, студент по медицина в Кьолн, издаде учебник, научаваме от ТРУД. НАучното помагало „Химия за медици” е на немски език, излязло е от печат преди месец и вече се разпространява във всички медицински университети, както и по интернет в цял свят. Трудът на студента отличник е от 251 страници и съдържа 17 глави по теми, по които той е работил при подготовката на други студенти. Изданието е богато илюстровано и съдържа много примери, химически уравнения и формули.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна