Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕЦБ обмисля да се откаже от по-нататъшно увеличаване на програмата за количествени улеснения

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Членовете на ЕЦБ са обсъждали на срещата си през юни как да сигнализират тяхната нарастваща увереност в икономиката на еврозоната и са обмислили да се откажат от досегашния ангажимент за удължаване и/или увеличаване на програмата за покупки на облигации, известна като "количествени улеснения", показват протоколи от последното заседание на централната банка.

Европейската централна банка предприе малка стъпка към намаляване на големите си стимулиращи парични политики на среща в началото на юни, като посочи, че тя едва ли ще продължи да намалява лихвените проценти далеч от нулевото ниво.

Според стенограмата от това заседание, проведено в Естония, най-малко един от членовете на банката е предложил, че ЕЦБ трябва да отиде по-далеч и да отмени обещанието си за евентуално ново увеличаване на програмата за изкупуване на еврооблигации предвид подобрената икономическа перспектива в еврозоната. Други от членовете на банката обаче са призовали за предпазливост, като са визирали слабите данни за инфлацията.

Обещанието на ЕЦБ отново да ускори покупките на облигации, ако това е необходимо, може да бъде преразгледано, тъй като икономическата експанзия продължава и при положение, че доверието в инфлационните перспективи се подобри допълнително, е заявил един от централните банкери, според публикувания днес протокол от юнското заседание.

Въпреки това между членовете на банката има широко съгласие, че настоящата парична политика остава подходяща, като се има предвид все още слабата инфлация, се отбелязва в юнската стенограма.

Трябва да се има предвид, че инфлацията в еврозоната се понижи през юни до 1,3% (най-ниско ниво от началото на годината) - далеч под целевото инфлационно нива на ЕЦБ от малко под 2 на сто.

Постепенната промяна в комуникацията на Управителния съвет на банката с обществеността и с финансовите пазари ще бъде в съответствие с променящата се оценка на риска, се посочва в протокола от последното заседание на ЕЦБ.

На заседанието в началото на юни централните банкери също така са били озадачени от комбинацията между засилващия се икономически растеж и отслабването на инфлацията.

Сигналите, че ЕЦБ е "отворила вратата" към отмяна на досегашния ангажимент за възможно увеличаване на програмата за "количествени улеснения", доведе до нова вълна от продажби на европейски облигации и по-специално на немски държавни книжа, допринасяйки за ръст на тяхната доходност. Доходността на 10-годишите германски облигации нараства с почти 10 базисни пункта към нов 18-месечен връх от 0,57% (най-високо ниво от януари 2016-а година) от 0,469% в края на търговията в сряда.

Това спомага за предпазливо поскъпване на еврото с 0,32% към тридневен връх от 1,1397 долара, с 0,2% към 0,8807 британски лири и с 0,4% към нов 15-месечен връх от 129.11 японски йени.

В същото време инвеститорите на европейските борси реагира негативно на всички това, като общият европейски индекс Stoxx Еurope 600 се понижава с 1,05%, немският DAX - с 0,91%, а френският CAC40 - с 1,1%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна