Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Солиден ръст на индустриалното производство във Франция и в Испания през май

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Индустриалното производство във Франция нарасна през май много по-силно от очакваното, заличавайки спада от предходния месец, благодарение на солидно повишение на промишленото производство, показват данни на френската официална статистика Insee.

Индустриалното производство се повиши през май с 1,9% спрямо април, когато се сви с 0,6% (низходяща ревизия от понижение с 0,5%), докато средните прогнози на финансовите пазари бяха за доста по-сдържан отскок с 0,6 на сто. Основна причина за доста силните данни е рязкото нарастване на промишленото производство с 2,0% след негов спад с 1,3% през април, докато строителството се сви с 1,3%, ревизирайки ръст с 3,5% месец по-рано.

На годишна база френското индустриално производство нарасна през май с цели 3,2% след повишение с едва 0,1% през април и при очаквания за по-скромен растеж от 1,4 на сто. В същото време промишленото производство се повиши на годишна база с 3,3% след растеж с 0,6 през предишния месец и и над осреднена прогноза за повишение с 1,4 на сто.

За трите месеца до края на май индустриалното производство във Франция нарасна с 1,4%, а промишленото производство - с 1,9%на сто, което е знак, че производственият сектор ще допринесе за растежа на френската икономика през второто тримесечие на годината.

Солиден ръст през май регистрира и испанското индустриално производство. Според официалната статистика Ine, индустриалното производство нарасна на месечна база с 1,2% (първо повишение от четири месеца насам) след стагнация през април, отчитайки най-солиден ръст от миналия ноември насам.

На годишна сезонно-коригирана база испанското индустриално производство се повиши през май с цели 3% след повишение с 0,5% през април и очаквания за по-умерен растеж от 2 на сто, докато на некоригирана база нарасна с 4,6% след спад с 1,7% месец по-рано.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени