Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващо влошаване на индустриалното производство във Великобритания и разширяване на търговския дефицит през май

Индустриалното производство във Великобритания се понижи изненадващо през май в резултат на влошаване на промишленото производство, показват данни на официалната статистика ONS, които са пореден знак, че британският икономически растеж вероятно няма да отбележи подобрение през второто тримесечие след слабото началото на годината. В същото време британският търговски дефицит нарасна през май по-силно от очакваното, тъй като растежът на вноса надвиши този на износа.

Британското индустриално производство се понижи през май с 0,1% на месечен база при осреднена прогноза за растеж с 0,4% и след слабо повишение с 0,2% през април (първо нарастване на производството от началото на годината). Това означава, че общото производство трябва да нарасне през юни поне с 1,4%, за да може този важен сектор на британската икономика да достигне производствените нива от първото тримесечие. На годишна база индустриалното производство на Острова се сви с 0,2% при очаквания за нарастване с 0,2% и след като през април се понижи с 0,8%, влошавайки се за пръв път от шест месеца насам.

Промишленото производство се понижи с 0,2% спрямо април, когато нарасна с 0,2% и при очаквания за растеж с 0,5%, като на годишна база промишленото производство се повиши с 0,4% след стагнация през предходния месец, но при прогноза за по-солиден растеж с едно на сто. Слабите данни за промишленото производство са в резултат на солидно понижение с 4,4% на месечна база на производството на автомобили (най-солидно понижение от февруари 2016-а година насам), както и на спад с 2,3% при цялостното производство на транспортно оборудване.

Производството в строителния сектор пък се сви през май с 1,2% на месечна и с 0,3% на годишна база в резултат най-вече на спад с цели 4,0% на инфраструктурното строителство, което сякаш е сигнал, че този сектор ще окаже негативно влияние върху данните за растежа на БВП през второто тримесечие.

По-слабите от очакваното данни за производството през май предполагат, че този важен сектор на британската икономика продължава да изпитва проблеми и през второто тримесечие на годината след неговото трайно влошаване през периода януари - март.

Британската статистика представи и данни, показващи по-голямо от очакваното разширяване на търговския дефицит на Острова през май, но въпреки това дефицитът е на път да се свие през второто тримесечие на годината.

Дефицитът при търговията със стоки се повиши през май до 11,863 млрд. паунда от дефицит за 10,595 млрд. паунда през април и при прогноза за по-скромно повишение до около 10,85 млрд. паунда, като износът на стоки нарасна с 0,9% до 28,204 млрд. британски лири, но вносът се увеличи с 3,9% до 40,067 млрд. паунда.

В същото време общият дефицит при търговията със стоки и услуги се разшири през май до 3,073 млрд. паунда от 2,116 млрд. паунда през април в резултат на повишение на вноса с 2,7% при по-скромно нарастване на експорта с 0,9 на сто.

Трябва да се има предвид, че резкият спад на британската лира след референдума преди година в подкрепа за Брекзит може да повиши износа на стоки, произведени на Острова. Така например през първите пет месеца на годината износът на британско произведени стоки нарасна с 16,1% спрямо същия период на 2016-а година. Въпреки това търговският дефицит с останалите 27 страни-членки на ЕС се увеличи през май до 8,067 млрд. паунда от дефицит за 7,974 млрд. паунда през април, като износът към съюза се увеличи с 3,8% до 13,748 млрд. паунда, докато вносът от там нарасна с 2,8% до 21,815 млрд. паунда.

Разширяване до 3,796 млрд. лири от 2,621 млрд. лири през предходния месец бележи и търговският дефицит със страните извън ЕС, като това влошаване на търговския баланс се дължи най-вече на ръст на вноса от тези страни с 5,3 на сто.

Комбинацията от слабо индустриални производство и разширяващ се търговски дефицит през май представлява пореден сигнал, че британския икономически растеж и през второто тримесечие вероятно ще остане муден след слабото началото на годината, когато БВП нарасна с едва 0,2 на сто спрямо последните три месеца на 2016-а година, когато се повиши с цели 0,7 на сто.

Британската лира реагира негативно на слабите данни, които сякаш парират спекулативните очаквания от последните дни за скорошно повишаване на лихвите от страна на Английската централна банка. Паундът се понижава в рамките на петъчната търговия с 0,45% към двудневно дъно около 1,2912 долара, докато еврото поскъпва с 0,36% към близо 10-дневен връх от 0,8842 британски лири.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна