Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Хамбург се очакват нови безредици

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хамбург все още не може да се успокои след снощните безредици заради срещата на върха на Г20. Властите не изключват нови сблъсъци в днешния последен ден на форума.

За края на лидерската среща са планирани два протеста. В 13.00 ч. българско време тръгва голямо шествие под наслов „Хамбург се противопоставя“. Участие ще вземат близо 30 хиляди демонстранти, съобщава полицията в пристанищния град. Инициативата има много широка подкрепа: в шествието ще се включат представители на католическата и протестантската църкви, на профсъюзите и много артисти. Акцията се провежда и с подкрепата на Германската социалдемократическа партия и Зелените.

Полицията в Хамбург предупреждава в Туитър, че днес отново очаква безредици в града. Предполагаме, че агресивните демонстранти от снощи ще се включат в планирания за днес протест „Г20 не са добре дошли“, заяви директорът на хамбургската полиция Ралф Мартин Майер. Тази демонстрация е организирана от депутати на Левицата в местния парламент в Хамбург. Полицията се обърна с апел към организаторите да не допуснат повторение на снощните сблъсъци. Очакват се между 50 и 100 хиляди участници.

Говорителят на полицията Тимо Цил коментира пред германска телевизия: През цялото време подчертавахме, че очакваме агресивни леви екстремисти. Нашите очаквания обаче бяха, че протестът на тези демонстранти е насочен срещу институцията Г20. За съжаление снощи разбрахме, че виновниците за сблъсъците са хора, които не се интересуват от политическия процес, а бяха дошли, за да рушат, за палят и да грабят. Очакваме, че днес те отново ще бъдат по улиците на града.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна