Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тази вечер в Асеновград се очаква поредният голям протест

| обновено на 09.07.17 в 19:25
Снимка: БГНЕС

Тази вечер в Асеновград се очаква поредният голям протест с искане за справедливи наказания на нападателите над децата спортисти и с настояване за трайно решаване на проблемите на реда и обществената сигурност. Напрежението не стихва втора седмица. То започна след сбиване между ромски младежи и трениращи деца от отбора по кану-каяк, последва бой пред болницата, където пострадалите бяха настанени. 11 от нападателите бяха задържани с обвинения за хулиганство и нанасяне на телесни повреди, 9 останаха за постоянно в ареста, а двама бяха освободени срещу парични гаранции. 

18-годишен младеж от град Бяла е в кома след нанесен побой от роми. Инцидентът е станал в събота след излизане от дискотека. 18-годишният Александър се е прибирал с приятели, когато са били пресрещнати от група от 12 роми. Единият от тях поискал цигара. Последвал скандал, който прераснал в побой. Единият от ромите ударил Александър в главата с бутилка от уиски. Младежът е откаран с линейка в болницата в Русе, където е настанен в Интензивното отделение в кома с опасност за живота. Полицията е задържала 32-годишния ром, нанесъл удара.

Вчера над 200 души се включиха в протестно бдение "Да спрем циганския терор!", организирано от Младежкото патриотично сдружение "Родопски хайдути" в смолянския квартал "Устово". Повод за протеста беше сбиване, при което двама роми от Хасково са счупили главата на 27-годишния Георги Кадиев от квартал "Устово". Той е настанен за лечение в Клиниката по неврохирургия на Университетска болница "Св. Георги" в Пловдив в тежко състояние с черепно-мозъчна травма. Все още има опасност за живота му. 

Пред Радио Пловдив д-р Стефан Райков даде повече информация за състоянието на пострадалия млад мъж:

Вчера се получи нарушение на съзнанието. Направихме му контролен скенер и го оперирахме. Сега състоянието му е доста по-стабилно, в непълно съзнание, но е контактен след операцията. Надяваме се в следващите дни да започнем да го раздвижваме, но все още съществуват рискове за живота му, тъй като травмата на мозъка е тежка.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна