Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Снимка: Мария Пеева

Македонският вестник "Вечер" цитира думите на посланика на ЕС в Скопие Самуел Жбогар по повод договора за добросъседство между България и Македония. Той казва, че е необходимо всички страни да решат двустранните си проблеми със съседите и със страните-членки на ЕС в региона. Никога няма да сгрешите, ако инвестирате в приятелство със съседите, заявява Жбогар, който изразява надежда, че договорът ще бъде подписан през август. На тази страна са необходими реформи и помирение, казва държавният секретар в германското външно министерство Михаел Рот, цитиран от "Нова Македония". На пресконференция с македонския външен министър  Никола Димитров той подчертава, че първите стъпки на правителството са в правилната посока, но е необходимо и опозицията да се включи в процеса на тяхното изпълнение, за да се напредва по пътя на евроинтеграцията.

Международният валутен фонд е готов с анализа си за устойчивостта на гръцкия дълг, от чиито заключения зависи излизането на Гърция на пазарите, пише "Нафтемборики". Изданието цитира интервю на ръководителя на европейската програма на МВФ Пол Томсен за агенция "Блумбърг".

По думите му целта на този анализ е да бъдат създадени  условия, така че Гърция да може да изпълни сама своите ангажименти без подкрепата на Фонда или на Европейския стабилизационен механизъм. Според анализатори, цитирани от "Контра нюз", след получаването на поредния транш управляващите в Атина ще се възползват от възникналата благоприятна конюнктура и ще избързат с излизането на пазарите.

По този повод "Димократия" цитира управителя на Гръцката централна банка Янис Стурнарас, който смята, че на този етап това би било рисковано за Гърция.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна