Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Макрон с критика към Германия заради търговския дисбаланс

| обновено на 13.07.17 в 11:56
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон отправи остри реплики към традиционния си партньор в ЕС Германия. На двустранна среща днес в Париж Макрон и германският канцлер Меркел обсъждат общата отбранителна политика на ЕС и засилването на интеграцията в еврозоната. Двамата ръководят съвместното заседание на френското и германското правителство.

Повече инвестиции в Европа – този призив отправи френският президент Макрон в интервю за германската преса. Федералната република трябва да участва по-активно в съживяването на публичните и частните инвестиции в Европа, смята Макрон. Преди днешната среща с федералния канцлер Ангела Меркел той се обяви за общ бюджет на еврозоната, за да функционира тя по-добре. Според френския президент, икономическата мощ на Германия се дължи на лошото управление на еврозоната и проблемите на другите страни.

Макрон подчерта също, че Германия продължава да поддържа търговски дисбаланс с партньорите си от ЕС. Това е нездравословно, защото няма устойчивост, каза френският държавен глава, който смята, че Германия е от малкото печеливши страни в резултат от финансовата криза в Европа. Федералната република от години отчита бюджетен дефицит и увеличава износа си.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна