Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Класът за прослужено време към работната заплата може да отпадне

Снимка: БГНЕС

Не е изключено да отпадне класът за прослужено време към работната заплата и да се приеме европейски механизъм за определяне на минималното трудово възнаграждение у нас. Това стана ясно след срещата на вицепремиера по икономическата и демографската политика Валери Симеонов и представители на работодателски организации. 

Работодателските организации за пореден път не успяха да ратифицират 131-ва конвенция на Международната организация на труда, която предвижда обвързване на минималната работна заплата със средната работна заплата и производителността на труда. Едно от предложенията е класът за прослужено време да се включи към трудовото възнаграждение. Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал, обясни защо е необходима тази промяна:

Няма друга държава, в която да има такова административно вмешателство на държавата на пазара на труда и да има задължителен процент за прослужено време. Това всъщност дискриминира младите работници и служители.

Вицепремиерът Валери Симеонов лично би подкрепил идеята:

Смятам, че то ще намери подкрепа и в Тристранния съвет, тъй като това е просто един остатък от по-други трудово-правни взаимоотношения.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна