Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Македония и България са съгласували текста на Договора за добросъседство, чиято цел е решаване на дългогодишните спорове и напрежение, заяви първият дипломат на Скопие Никола Димитров в интервю за Reuters, съобщава електронното издание Нова Македония, цитирано от агенция Фокус.

Еврозоната вероятно ще се разпадне, независимо колко усилия полагат Франция и Германия, за да я спасят, предупреждава една от най-големите в света инвестиционни банки, пише вестник Daily Mail.
Богатите страни като Германия не успяха да преразпределят богатството за постоянно към по-бедните страни на еврозоната, коментират финансисти.
По-бедните държави могат да решат да се отцепят от блока, докато затъват все повече в дългове, а богатите страни могат да поискат да напуснат, тъй като прехвърлянето на богатство в по-бедните страни може би няма да е „политически осъществимо“.

Високопоставени представители на италианското правителство заплашиха, че ще позволят на 200 хиляди мигранти, достигнали бреговете на страната, да пътуват в Европа, като използват малко известна директива на Брюксел, пише The Times.
Министър-председателят Паоло Джентилони е ядосан, че останалата част от Европа отказва да приеме своята част от мигрантите.

Между Лондон и Единбург са започнали преговори, за да се разреши въпроса за приемането на законодателството относно Брекзит и да се намали политическото напрежение във връзка с излизането на Великобритания от Европейския съюз, пише The Herald.
Освен това правителствата на Обединеното кралство и Шотландия планират да проведат серия от двустранни срещи, на които да бъдат изгладени различията.
Очаква се първите разговори да се проведат още следващия месец в Единбург.
Източници отбелязаха, че също така може да се проведе среща между британския премиер Тереза Мей и първия министър на Шотландия Никола Стърджън.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна