Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Канцлерът Меркел със заявка за четвърти мандат

| обновено на 17.07.17 в 12:00
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В традиционното си лятно интервю за обществената германска телевизия АРД германският канцлер Ангела Меркел обяви, че възнамерява да изкара пълен мандат начело на Германия, ако бъде преизбрана за четвърти път през септември. На 24 септември във федералната република ще се проведат парламентарни избори.

Имам твърдото намерение да изпълня ангажимента си към гражданите на Германия, ако те ми гласуват доверие отново и ме изберат. Разбира се, дотолкова, доколкото мога сама да прогнозирам здравето и живота си, посочи канцлерът. В интервюто Меркел отговори на въпроси по най-наболелите теми от годината. Тя за пореден път обяви, че няма да се поддаде на исканията на баварския Християн-социален съюз за въвеждане на горна граница за бежанците в Германия. Мнението ми по този въпрос остава непроменено, заяви тя, но допълни, че с баварските си коалиционни партньори работят за намаляването на притока от хора.

По темата за последния скандал с Турция, която отказа достъп на германски депутати до Бундесвера и във втората си база – Коня, Меркел заяви, че трябва да се проведат спокойни разговори между двете страни. Такива ще води и НАТО. В момента борбата срещу Ислямска държава е в решаваща фаза и не бива проблеми в двустранните ни отношения да се превръщат в пречка, заяви Меркел.

Канцлерът посочи, че остава непроменена целта на християндемократите Германия да спре добива на кафяви въглища, но преди да се пристъпи към това, засегнатите провинции трябва да имат стратегия за нова заетост на мястото на мините.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени