Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Национална стратегия за борба с трафика на хора до 2021 г. ще разгледа правителството

Снимка: Пресцентър

Национална стратегия за борба с трафика на хора до 2021 година ще разгледа правителството на днешното си редовно заседание. 

Документът отчита, че е необходима цялостна политика за борба с трафика на хора, в която да има система от мерки за взаимодействие между всички институции, които работят за решаването на проблема. Сред целите, свързани с противодействието на трафика на хора, са превенция и ефективно преследване на извършителите и осигуряване на подкрепа и закрила на жертвите. 

Предизвикателство за страната ни е бежанската криза. Мигрантите са уязвима група. Близо 19 000 души са потърсили закрила в България миналата година. Над 14 000 са задържаните нелегални емигранти по данни на МВР. 7 процента от бежанците, пътуващи по западнобалканския маршрут, са били обект на различни форми на експлоатация, в това число и трафик на хора. 

Въпреки че България е предимно транзитна държава за мигрантите, са необходими мерки за превенция, които да алармират за рисковете от попадане в трафик на хора. Високо уязвима и рискова група са децата-бежанци. За първите 8 месеца на миналата година през България са преминали над 2300 деца без придружител.

Очаква се правителството да обсъди и промени в Наказателния кодекс. Министрите ще одобрят допълнителни разходи по бюджета на Министерството на икономиката.

Кабинетът ще разгледа отчетите на Държавен фонд "Земеделие" и на Фонд "Сигурност на електроенергийната система" за 2016 година.  
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна