Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Известният холивудски композитор Кристофър Янг в специално интервю за Радио Варна

Кристофър Янг е автор на музика за над 100 телевизионни и кино продукции, сред които „Кошмари на Елм стрийт 2”, „Спайдърмен 3”, „Градски легенди” и много други. Носител е на различни престижни награди. В момента е лектор в майсторския клас по филмова музика на Film Scoring Summer Program – Dublin, Ireland, който се провежда във Варна. За трета поредна година звукозаписното студио на Радио Варна е мястото, където студентите от цял свят осъществяват реализацията на своите музикални проекти.

С Кристофър Янг разговаря музикалният редактор Милица Панайотова.

От къде идва любовта Ви към филмовата музика?

Моята любов към филмовата музика започна случайно. Когато бях на 17 години, си купих плоча с филмова музика на любимия ми композитор Бърнард Хърман. Бях силно привлечен от нейната обложка. Прибрах се у дома, пуснах си я на грамофона и след 30 секунди бях смаян и си казах: Как може да съществува такова нещо? Oт тогава се влюбих във филмовата музика завинаги и разбрах, че това е моето призвание. Нищо, че до този момент бях джаз барабанист. След това се преместих в Лос Анджелис.

Творчеството Ви е изключително многообразно. Писали сте музика за различни филмови жанрове- ужаси, научна фантастика, трилъри, драми...Имате ли любим жанр, в който обичате да творите?

Имам два любими жанра, които са коренно противоположни. Единият е музиката за драма и там трябва да напишеш музика с красива мелодия, която да докосне сърцата на хората. От друга страна пък е любовта ми към страшните, т.нар хорър филми, където музиката трябва да е експериментална, много силна, много вълнуваща и да е музика поне от 20-ти век.  Не тази мелодичната, която се пише за драмата и кара хората да плачат и да се обичат. Тук целта е друга -да активира хората, да предизвика техните чувства и емоции.

С кой саундтрак, който сте написал, се гордеете най-много?

Много е трудно да отговоря веднага и еднозначно на този въпрос, но може би от филмите за драма бих казал, че най-голям успех има филма „Местни новини”.

Това е филмът, който ви носи номинация за Златен глобус...

Точно така...Той е доста популярен в Америка, не знам в България дали е толкова известен. В него участват Кевин Спейси и Джулиан Мур. Друг филм е „Спайдърмен”.Понякога, когато вървя по улицата и видя малко дете му казвам: „Аз съм човекът, който е написал музиката за Спайдърмен. Тогава то възкликва: „Уау!Вие ли сте Спайдъмен?”. Това ме кара да се чувствам горд и щастлив.

А как би звучал саундтракът, който описва вашия живот?

Интересен въпрос. Никога не ми е бил задаван такъв въпрос. Не знам кои ще са нотите, но  музиката ще описва много добре  моята радост и екстаз, които ми носи животът.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна