Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев: Очакваме проектът за новите кораби да бъде придвижен на следващия етап

Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев даде висока оценка на националното военноморско учение с международно участие "Бриз2017". Той наблюдава от борда на фрегатата "Дръзки", заедно с военния министър Красимир Каракачанов, осем епизода от заключителния му етап. Държавният глава коментира и построяването на нови патрулни кораби за военноморските сили:

Очакваме проектът за новите кораби да бъде придвижен на следващия етап. И нещо много важно, това е задължително в тези проекти за модернизация на Българската армия - да бъде включвана нашата военна индустрия. Това ще бъде задължително условие.

Радев обясни защо е сезирал Конституционния съд за всеобхватното търговско споразумение СЕТА с Канада и САЩ:

Първо, предстои национална ратификация. Всеобхватното икономическо и търговско споразумение с Канада или така наречената СЕТА, ще има отражение върху всички области на обществения живот и е много важно. Спомнете си как беше приет Законът за концесиите от предишния парламент - в последния момент с минимален брой гласове. Това нещо не трябва да се допуска за СЕТА. Трябва да има дебат в парламента.

По време на военноморското, в присъствието на президента Румен Радев и на министъра на отбраната Красимир Каракачанов,  турската фрегата "Йълдъръм",  не построи екипажа си на палубата за отдаването на чест при среща на военните кораби.  Командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев отказа да коментира ситуацията преди да бъде направен анализ на действията на турската фрегата:

Това е въпрос, който ще бъде обсъден по време на заключителния период , защото трябва да видим какви са били причините за това нещо, какво стои зад това действие. Все пак всеки прибързан коментар би бил излишен и ненужен.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени